Pardubické Tyršovy sady nejsou parkem, ale staveništěm

17. listopad 2014

Pardubické Tyršovy sady jsou od léta zavřené. Z největšího parku v centru města se totiž stalo staveniště. O rekonstrukci se mluvilo několik let. Teď se do ní stavbaři konečně pustili. Park tak brázdí náklaďáky a bagry.

Stavbaři musí opravené Tyršovy sady předat nejpozději do 30. června. Jinak město přijde o evropské peníze.

„Zatím jedeme podle stanoveného harmonogramu a všechno by se mělo stihnout. Jediné zpoždění vnímáme na stavbě kavárny,“ říká vedoucí odboru majetku pardubického magistrátu Jaroslav Hruška.

Stavbaře překvapila vysoká hladina spodní vody

Právě u kavárny se objevily první problémy. Stavbaři tady zaznamenali vysokou spodní vodu. Jako jediné možné řešení se ukázalo vyhloubení několika sedmimetrových studní, které vodu odčerpají.

Jak ale poznamenal Jaroslav Hruška, studny nebyly původně v projektu, a tak se oprava parku prodraží o jeden milion korun. Zaplatí ho město.

„Ten projekt měl být realizovaný v daleko delší časové lhůtě, pozvolné odvodnění celého parku mělo předcházet současné přestavbě. Nakonec k němu nedošlo kvůli několika odvoláním a časovému tlaku. Vše se musí stihnout do konce června, a tak jsme museli zvolit razantnější řešení, a to je odčerpávání,“ doplňuje Hruška.

Technické řešení se tedy našlo. Otázkou je, jestli hloubení studen nenaruší termín předání.

„Pokud bude mírná zima, skluz nebude problém dohnat,“ tvrdí odstupující náměstek primátorky František Brendl za Pardubáky.

Rekonstrukce Tyršových sadů v Pardubicích

Oprava největšího parku v centru města bude stát 107 milionů korun

Rekonstrukce parku je rozdělená na tři části. Samotné úpravy sadů budou stát skoro 90 milionů korun a přispěje na ně Evropská dotace. Tedy jenom v případě, že opravený park se veřejnosti otevře na začátku července 2015. „Kavárnu hradí město a z rozpočtu si odečte 17,5 milionu korun. Třetí částí je úprava podzámeckého biotopu a bude stát asi 600 tisíc korun. Rovněž ji hradí město,“ vysvětlil Jaroslav Hruška z pardubického magistrátu.

Lavička v parku má cenu 40 tisíc

Projekt odpůrci kritizovali i kvůli tomu, že je zbytečně drahý. Nelíbilo se jim mramorové schodiště nebo lavičky z tropického dřeva za 70 tisíc korun. Podle náměstka Františka Brendla za Pardubáky, vybavení v parku zlevnilo, navíc bude kvalitní a odolný. „Ten mobiliář v parku je různorodý. Nejdražší varianta toho, čemu odpůrci říkají lavička a čemu já říkám odpočinkové molo, je 40 tisíc korun.“

Odpůrci kácení opět kritizují radnici

Rekonstrukci parku poznamenaly především spory o kácení stromů. Ochránci přírody skoro čtyři roky projekt blokovali, nakonec dosáhli snížení počtu skácených stromů. Teď ale radnici kritizují znovu.

„Agentuře ochrany přírody a krajiny jsme ohlásili, že zřejmě v Tyršových sadech došlo ke svévolnému nepovolenému pokácení dřevin, ke kterému nebylo vydáno povolení,“ uvedl Jan Linhart ze sdružení Chráníme stromy. Radnice to ale jasně odmítá. „O tom nic nevím, ale podnětem sdružení se samozřejmě budeme zabývat,“ říká Jaroslav Hruška z pardubického magistrátu.

Náměstek Brendl k tomu dodává: „Věřím tomu, že jsme nic neporušili a že jsme postupovali v souladu s povolením. Tyršovy sady jsou pod drobnohledem veřejnosti a my bychom si vůbec nedovolili pokácet strom bez povolení.“

Čtěte také

autor: KUB
Spustit audio