Velké stěhování: bahno z Bohdanečského rybníka pomůže okolním polím

8. září 2015

Z Bohdanečského rybníka na Pardubicku dva roky dolovaly bagry bahno. Přírodní rezervaci pomáhaly proměnit z omšelé ubytovny na pětihvězdičkový hotel pro chráněné druhy zvířat a ptáků.

Tuny špíny a usazenin jsou teď na břehu a zbývá vyřešit klasickou otázku, kam s ním? Haldy odpadu překvapivě neskončí na skládce, ale na okolních polích. To pomůže zemědělcům vylepšit úrodu.

Bagry přemisťují bahno dál a dál od rybníka. Tam už čekají nákladní vozy.

„Museli jsme udělat přemostění přes Opatovický kanál, kde máme ženijní most. Teď už v podstatě jenom těžíme a vozíme. Bez toho pontonového mostu bychom se nedostali přes řeku,“ říká Petr Ježek z firmy, která zajišťuje obnovu rybníka.

Vlastimil Peřina z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky vysvětluje, kolik bahna z rybníku odvezli: „To bahno má celkový objem 150 tisíc kubíků. Kdybychom ho vyvezli na Václavské náměstí, tak bychom ho zaplnili do výšky 3,7 metru.“

Čtěte také

Bahno se ale do Prahy nepoveze. „Pro ty chudší písčité půdy tady v okolí Lázní Bohdaneč je to v podstatě kvalitní hnojivo. Na několik dalších let na těch místech, kde se ta slabá vrstva sedimentu zaorá, budou lepší výnosy,“ dodává Peřina.

Odbahnění už nese výsledky: objevily se nové druhy

Pro rybník zásah podle Peřiny znamená doslova omlazení. Zmenšení množství živin v rybničním ekosystému přinese zvýšení druhové pestrosti. Rozčleňují se tady břehové linie, rozčleňují se suché rákosiny tak, aby se tam zpátky dostala voda.

"Už vidíme mnoho pozitivních výsledků, například se tady objevily druhy rostlin, které tady desítky let nebyly, masožravá bublinatka obecná nebo v jedné zátočině rozkvetly lekníny, které zde byly nezvěstné 40 let," pochvaluje si Peřina.

Na ostrůvek, který byl uměle vytvořen, se podle něj vrátila kolonie racků po několika letech. Na stovky racků v kolonii jsou navázány potápky černokrké. Bohdanečský rybník je jednou z mála lokalit v České republice, kde tato krásná potápka v posledních dvou letech vyvedla mláďata.

Velké stěhování bahna skončí ještě letos.

autor: kop
Spustit audio