Lanškroun bojuje se sprejery. Malují i na historické budovy

11. únor 2016

Sprejeři v Lanškrouně si oblíbili nové fasády domů. Svými výtvory je "zdobí" čím dál častěji. Radnice s tím má značné problémy, protože se to týká dokonce i historických objektů, které jsou majetkem města.

Svérázní výtvarníci pomalují barvou ze sprejů, co se dá. Fasád, které si vybrali a označili malůvkami, přibývá i v centru města.

Starosta za Lanškrounské fórum Radim Vetchý tvrdí, že výtržnictví tohoto typu řeší neustále: „Několik malůvek se objevilo na pískovcové zdi v zámecké zahradě, historický dům Piano je pomalovaný, budovy v centru, potom jsou to drobné malůvky. Ve spolupráci s Policií České republiky, s městskou policií se samozřejmě snažíme pachatele dopadnout.“

Všichni sprejeři jsou nezletilí

Mluvčí policie Lenka Vilímková uvedla, že především nezletilí mladíci znehodnocují spreji nejen domy, ale i autobusové zastávky, lavičky nebo poštovní schránky.

„Policie vyšetřuje všechny případy, kde vznikla nějaká škoda a majitel objektu nebo věci, která byla posprejována, nám to oznámí,“ doplnila Vilímková.

Policie má o pachatelích přehled. „V poslední době se nám podařilo odhalit čtyři sprejery. Všichni jsou mladší 18 let,“ říká Lenka Vilímková.

Výtržníky pomáhají odhalit i kamery

Při dopadení nebo usvědčení sprejerů pomáhá i kamerový systém. V Lanškrouně už díky záznamu jednoho mladého výtržníka chytli.

Velitel strážníků Stanislav Popelka ale upozorňuje, že v současné době je kamer v ulicích města málo: „V současnosti máme kamerových bodů šest, ale určitě přivítáme další body na spodní části náměstí, kde nám kamera chybí, potom v lokalitě Na Střelnici, kde je velký pohyb mladistvých osob, v nových zámeckých zahradách, kde bude taky velký pohyb osob.“

Při pátrání po sprejerech nepomáhá strážníkům nebo policistům jen kamerový systém, ale i svědectví kolemjdoucích.

Čtěte také

Stříkání zdí barvou není pro sprejery beztrestné. „Osoba, která se dopustí přečinu sprejerství a je starší 18 let, tak hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ upozornila mluvčí policie Vilímková.

A odhaduje, že by tyto přestupky mohla pomoci omezit zeď vyhrazená pro sprejery: „Určitě by to pomohlo tomu, že by tito výtvarníci měli možnost své výtvarné umění projevit právě na určených místech a nepoškozovali by cizí majetek. Například Letohrad vyčlenil zdi podchodu a sprejeři toto místo využili pro své umění, a tak ve městě podobné aktivity na budovách neprováděli.“

V Lanškrouně zatím zeď pro sprejery nemají, i když o něčem podobném uvažují.

autor: PAV
Spustit audio