Pardubičtí strážníci prázdniny nemají. Zaměstnávají je vandalové i olympiáda

11. červenec 2016

Strážníci pardubické městské policie se v létě rozhodně nenudí. Letos v srpnu je navíc čekají 24 hodinové služby v olympijském parku, takže mnozí si vezmou dovolenou až na podzim.

Ředitel Rostislav Hübl říká, že prázdninové měsíce bývají náročné hlavně kvůli tomu, že lidé mají volno a užívají si ho třeba v restauračních předzahrádkách.

Vše záleží na počasí

„V letních se to všechno odvíjí od toho, jaké je počasí. Pokud jsou tropické teploty, největší problémy jsou s rušením nočního klidu. V některých nově rekonstruovaných parcích je to i vandalství,“ říká ředitel městské policie Rostislav Hübl.

Na strážníky se obrací se stížnostmi na rušení nočního klidu občané. „Na rozdíl od minulých let, kdy se nám ozývali zejména občané z Pernštýnského náměstí, letos se nám ozývají lidé i z jiných částí města, ať je to Dubina, Polabiny nebo Dukla. Je to odvislé i od toho, jaké akce v té lokalitě probíhají,“ doplňuje Hübl.

Strážníci nemají moc šancí, jak hluk z povolených akcí řešit. „Městská policie nemůže měřit hluk. Záleží na tom, jak město nebo patřičný městský obvod schválilo tu akci, co tam povolilo. My respektujeme to, jak byla akce povolena,“ říká ředitel Rostislav Hübl.

Pavilon

Vandalové ničí nové parky

Nově jsou otevřené a opravené Tyršovy sady a park Na Špici, i díky tou přibyla městské policii práce. „Ne všude má městská policie kamerový systém, ne všude vidí, takže do těchto lokalit jsou naplánované namátkově obchůzky. Strážníci chodí v pravidelných intervalech a dohlíží na klid,“ dodává ředitel Hübl.

Čtěte také

Podle ředitele městské policie dochází hlavně k poškozování majetku, jako jsou lavičky. Případ je řešen většinou rovnou na místě blokově, nebo ho strážníci předávají Policii České republiky.

V poslední době byl rozšířen kamerový systém ve městě a strážníkům opravdu pomáhá. „Pro potřeby policie jsme od začátku roku předali 95 obrazových záznamů, kde je dokumentovaná trestná činnost, přestupková činnost a dopravní nehody. Zhruba 150 kamerových záznamů slouží pro potřebu městské policie, zejména pro správní orgán při řízení o přestupcích,“ říká ředitel Městské policie Pardubice Rostislav Hübl.

autor: ba
Spustit audio