Dřív tam poráželi dobytek, teď na jatkách budou sportovci porážet soupeře

14. červenec 2016

Bývalá jatka v Pardubicích už neexistují. Areál, který těsně sousedí s Tyršovými sady, chce město v létě využít jako zázemí pro olympijský park. Dělníci s těžkou technikou místo v uplynulých dnech vyklidili.

Ještě v květnu stály na tomto místě polorozpadlé objekty bývalých jatek, místo nich je už jenom prázdná plocha pokrytá štěrkem a kamením. Jediné, co ze starých jatek zbylo, je rezatá nevzhledná brána s cedulí „Pozor staveniště“.

„Pořád to není dokončené, teď se budou dělat drobné úpravy. Došlo k odstranění objektů včetně základů do určité hloubky a všechno bylo zavezeno. Částečně byl rozdrcený materiál odvozen na skládku, částečně byl použit tady jako spodní zásyp,“ říká správce Nadace pro rozvoj města Pardubic Jiří Čáň.

Na místě tedy proběhnou ještě další úpravy: „Bude se ještě dorovnávat terén a hlavně vše zakryje určitá vrstva štěrku. Pro využití olympijského parku tady tráva nebude,“ doplnil Jiří Čáň.

Místo bude sloužit sportu i po olympiádě

Podle náměstka primátora Jakuba Rychteckého z ČSSD by se vše mělo do 5. srpna stihnout, aby tady mohlo vzniknout zázemí olympijského parku.

„Projektový tým a všichni velmi intenzivně pracují na tom, aby tomu skutečně tak bylo. To je příležitost právě v rámci toho olympijského parku ukázat další možný potenciál toho území pro volnočasové aktivity, rekreaci a sport,“ doplnil Jakub Rychtecký.

Plánek olympijského parku v Pardubicích

Existuje i studie, jak bude místo vypadat v budoucnu. „Vycházíme ze studie revitalizace Letního stadionu Pardubice. Ta zdemolovaná jatka jsou v těsném kontaktu s Tyršovými sady. Architekti počítají s umístěním veřejného hřiště a přírodní trávou celkového rozměru 180x56 metrů čtverečních. To hřiště by mělo skutečně být do budoucna určeno především pro volnočasové neorganizované sportovní aktivity,“ říká náměstek primátora Jakub Rychtecký.

A dodává, na co se mohou návštěvníci olympijského parku těšit: „V části směrem k řece počítáme s tím, že bude vybudovaná velká trampolína, která bude zapuštěna do země. Bude zde umístěno velké multifunkční hřiště, které umožní vyzkoušet si sporty, jako je hokejbal, florbal, hokej. Bude tam umělý povrch nejspíše s mantinely. Dále by se tu měla objevit horolezecká stěna a neměl by chybět ovál využitelný pro projížďky s motorkami.“

Čtěte také

Podle Jiřího Čáně vzniklo v Pardubicích krásné a cenné území. Pokud má město připravené finanční prostředky a technicky je vše připravené v dokumentacích, je podle něj tento projekt možné realizovat do tří týdnů.

Olympijský park Pardubice bude v době konání letních her v Riu de Janeiru od 5. do 21. srpna.

autor: ba
Spustit audio