Pardubičtí chodci a cyklisté se dočkali, začala oprava chodníku na Sukově třídě

14. říjen 2016

Už druhým rokem je pardubická Sukova třída bez stromů. Vzrostlou alej javorů nechal loni v únoru pokácet první městský obvod, protože stromy byly nemocné a hrozilo nebezpečí pádu větví na chodce i projíždějící auta.

Plán byl hned na jaře vysadit stromy nové a v souvislosti s úpravou sousedících Tyršových sadů nechat kompletně opravit i chodník s cyklostezkou. Jenže to se nestalo. Stavební dělníci nastoupili až teď.

Po dvouleté přípravě se tedy začala opravovat cyklostezka a chodník. Podle všeho to vypadá, že zde bude nová alej. „Dojde k rekonstrukci stávajícího chodníku, navazuje to na revitalizaci Tyršových sadů,“ říká Petr Janata.

Chodci a cyklisté zvlášť

„Původně tady byl smíšený provoz chodců a cyklistů. Nově bude proveden chodník samostatně a cyklostezka samostatně. Chodník bude proveden ze žulové mozaiky a navazuje na stávající komunikaci nově provedenou v rámci revitalizace Tyršových sadů. Cyklostezka bude provedena nově ze živičného povrchu,“ říká Janata.


Ginko biloba – Fastigiata Blagon
Tento jinan je úzce kuželovitý až pyramidální. Šířka koruny je od dvou do tří metrů. Výška je kolem osmi metrů. Tento kultivar dobře snáší městské prostředí. Po zakořenění dobře snáší i sucho a mrazy až minus 40 stupňů.

Nově je kvůli opravám posunutá o kousek dál i zastávka městské hromadné dopravy. „Je to z důvodu, aby se chodci nepohybovali v prostoru staveniště,“ doplnil Janata.

Původní alej byla vykácena, protože stromy byly napadnuté dřevokaznou houbou a byly nebezpečné pro procházející lidi.

„Až se dokončí celá rekonstrukce, protože ten stávající zelený pás, co tady byl, měl zhruba 4 metry, v současné chvíli díky tomu, že tady bude oddělený prostor pro chodce a cyklisty, se zúží asi na 2 metry, my sem budeme dávat zhruba 19 kusů ginko biloba v kultivaru fastigiata bagon. Díky svému tvaru by neměl vadit osvětlení a trolejovému vedení,“ říká Kateřina Pešková, která má na starosti právě stromy.

Čtěte také

Podle Kateřina Peškové je potřeba všechno dobře připravit, protože stromy, které budou sázet, mají okolo čtyř metrů výšky. Alej by tak mohla být vysázena v roce 2017 na jaře, nebo na podzim. Jde hlavně o to, jak se vše stihne.

Oprava cyklostezky a chodníku na Sukově třídě by měla být hotová ještě letos na podzim.

autor: ba
Spustit audio