Oprava hradeb v Poličce je po 30 letech práce skoro hotová

26. listopad 2016

Městský hradební okruh v Poličce má další otevřený úsek, který je přístupný veřejnosti. Radnice si tak mohla převzít dva roky opravovanou část jedinečné historické stavby.

„Předáváme dvě etapy, loňskou a letošní. Na příští rok v obdobném duchu budeme pokračovat za vstupem z ulice Komenského podél valu a podél městského parku. Pak máme nachystanou jednu havárii za uličkou Hradební,“ říká Marta Masná, vedoucí odboru územního rozvoje. Tento úsek stál zhruba dva a čtvrt milionu.

Opravy finišují

Podle Masné se jedná o jedny z posledních oprav, které jsou na hradbách potřeba: „Pak tady zůstane slavná Witzova brána, otvor, ke kterému bych se teď nechtěla úplně vyjadřovat, protože vůbec nevím, kdy dojde k nějaké dohodě a kdy by se ten otvor dostavěl.“

„Provádí se tady úprava hradebních ochozů z toho důvodu, že břidlicový kryt na parapetních zdech se uvolňoval a padal dolů z hradeb a ohrožoval lidi. Břidlici jsme demontovali a udělali jsme tady šindelový kryt,“ říká projektant Petr Rohlíček.

Poličské hradby stále procházejí rekonstrukcí

A dodává: „Toto je nový návrh, ale vychází z analogií z jiných hradebních systémů, takže to není úplná novinka. Je to věc, která má i historickou analogii. Myslím si, že tady do toho prostředí docela zapadá.“

Čtěte také

Podle Rohlíčka jsou poličské hradby unikátní v zachování hradebního prstence. Dochoval se zde skoro kompletní, nezachovaly se pouze brány.

Městské hradby jsou dlouhé dva kilometry, radnice je opravuje už 30 let.

autor: PAV
Spustit audio