Počet nakažených chřipkou stoupá, nemocnice od zítřka zakážou návštěvy

9. leden 2017

Kašel, horečka, bolest hlavy. Chřipka trápí celou Českou republiku a epidemie začíná i v Pardubickém kraji. Na nepříznivou situaci už reagovaly nemocnice, které kvůli nebezpečí nákazy omezí návštěvy.

Za hranici epidemie hygienici obvykle považují 1700 nemocných na 100 000 obyvatel, v Pardubickém kraji to bylo na konci minulého týdne asi o dvě stě případů míň.

Jenže nárůst nemocných je tak výrazný (oproti vánočním svátkům to byl skok asi o čtyřicet procent), že už se skutečně jedná o začínající epidemii. Lékaři už také zaznamenali první úmrtí v souvislosti s chřipkou, na komplikace zemřel na Pardubicku starší muž, který měl ale i jiné zdravotní potíže.

Čtěte také

Zákaz návštěv začne v nemocnicích platit od zítřka a bude se týkat všech nemocnic zřizovaných krajem. Tedy pardubické, chrudimské, orlickoústecké, litomyšlské a svitavské nemocnice.

Zatímco vloni nebyla situace tak dramatická a lidé měli zakázaný přístup jen na některá pracoviště, tentokrát je opatření důraznější a platí opravdu pro všechna oddělní krajských nemocnic. A pro návštěvy je zavřená i Hamzova léčebna v Luži a také Léčebna dlouhodobě nemocných v Rybitví. Zákaz bude všude platit až do odvolání.

Jak se chřipce vyhnout?

Základní rady jsou jasné. Pokud to je možné, vyhýbat se místům, kde se zdržuje velké množství lidí, pečlivěji dbát na hygienu, kýchat do kapesníku, po cestě hromadnou dopravou si důkladně umýt ruce. Nasadit vitamíny, nejlépe ve formě ovoce a zeleniny. A když už člověk nemocný je, neměl by se snažit chřipku přechodit, ale raději vyležet.

Výskyt chřipky v prvním týdnu 2017 v jednotlivých krajích
autor: kop
Spustit audio