Další ne pro spalovnu v Rybitví. Firma přesto svůj boj nevzdává

30. září 2016

Královéhradecký kraj zamítl modernizaci spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. Firma AVE CZ už skoro deset let usiluje o obnovení provozu odstaveného zařízení, a neuspěla ani s poslední žádostí o vydání integrovaného povolení.

Svůj plán ale firma nevzdává a s pardubickou radnicí dál jedná o případném prodeji celého objektu.

Sousední kraj žádost řešil proto, aby se Pardubický kraj vyhnul možnému nařčení z podjatosti. Hejtmanství totiž samo spalovnu nebezpečných odpadů odmítalo. Královéhradecký kraj čekal s rozhodnutím na stanovisko ministerstva životního prostředí ohledně vlivu stavby na životní prostředí.

Nesouhlasný posudek byl totiž z roku 2010, a ministerští úředníci ho teď potvrdili. AVE CZ se proti rozhodnutí může ještě odvolat a v případě neúspěchu podat k soudu správní žalobu.

Čtěte také

Podle oficiálního vyjádření AVE CZ zamítavé stanovisko firmě paradoxně přináší možnost projekt spalovny nadále rozvíjet a firma překvapivě rozhodnutí krajského úřadu v Hradci Králové vítá.

Českému rozhlasu to potvrdil obchodní ředitel Aleš Hampl: „Je to takový očekávaný administrativní krok, který povede akorát k tomu, že se budeme moci dovolat pana ministra životního prostředí, případně dát celou věc k soudu. To jsme bez tohoto rozhodnutí nemohli udělat, takže nám pomůže v celém tom příběhu pokračovat. V podstatě to vítáme.“


Desetiletá snaha o spalovnu
Firma AVE CZ koupila spalovnu od chemičky Synthesia před deseti lety. Od té doby se zatím neúspěšně snaží získat potřebná povolení a šance se každý rok snižovaly. Proti provozu byly od začátku okolní obce, Pardubický kraj i desetitisíce lidí. Pod peticí proti spalovně shromáždili organizátoři 50 tisíc podpisů.

Aleš Hampl dodal, že kromě snahy spalovnu opravdu přivést k provozu mají i dalšího strategického zájemce o koupi a stále také jednají s pardubickou radnicí.

Jednání firmy s pardubickou radnicí o prodeji areálu městu je zatím na mrtvém bodě. Zastupitelé sice tento bod v pondělí původně v plánu měli, ale radní ho nakonec programu stáhli. Považují ho za poměrně kontroverzní, obzvlášť před krajskými volbami, a tak se rozhodli ho zařadit na některé z dalších jednání.

Zastupitestvo už v červnu schválilo, že koupí bývalou spalovnu za nejnižší částku, tedy za 35 milionů, samo zajistí demolici, odvoz materiálu a vyčištění areálu. Začala také jednání s okolními městy a obcemi i krajem, aby se na nákladech podíleli. Další rozhodování lze očekávat až po krajských volbách.

Předčasné nadšení

Ještě letos v dubnu se zdálo, že zastupitelé za spalovnou udělali definitivní tečku. Rozhodli, že ji odkoupí od společnosti AVE CZ za 35 milionů korun. Jednání jsou v současné době ale na mrtvém bodě.

Čtěte také

autoři: pta , ba
Spustit audio