Dům na půl cesty v Květné bude po sýrech vyrábět i marmelády a mošt

17. srpen 2017

Dům na půl cesty v Květné na Svitavsku bude mít do konce srpna měsíce novou výrobnu marmelád a sušárnu ovoce. Vzniká v areálu farmy, kde už je výrobna sýrů. Se zpracováním ovoce chtějí začít letos na podzim.

„V jedné velké místnosti bude sklad a také malá dílna na výrobu dřevěných obalů na ty naše marmelády, džemy a povidla. V hlavních prostorách se bude sušit ovoce, vařit povidla a marmelády,“ říká ředitel domu na půl cesty Ferdinand Raditsch .

Zdi jsou původní, kamenné. Jsou spravené, vyspárované a celá místnost je obložená dřevem, které je dílem truhláře Jindřicha Mlynáře: „Je úžasný, že se to dává zpátky do takové té původní krásné podoby, že se to nepředělává do nějakých pseudostarých věcí, ale že se to dělá v tom duchu jako dřív.“

Čtěte také

Problém se zpracováním ovoce v takových prostorách podle ředitele Ferdinanda Raditsche nebyl: „Dneska předpisy umožňují to, že můžete vyrábět i v takových prostorách, pokud samozřejmě samotný výrobek nepřichází do styku s povrchem, který by ho mohl kontaminovat.“

Dům na půl cesty v Květné

Sušit se zde bude ovoce, zelenina i houby. Letošní houbařskou sezónu v domě na půl cesty již asi nestihnou, ale připravují se na sklizeň švestek, přestože vlastní sady nemají. „V okolí do dvaceti kilometrů vznikla velká plocha sadů a majitelé mají paradoxně problém s odbytem, takže ten půjde k nám. A bude tu i moštárna, která se v současné době také dokončuje,“ dodává ředitel.

Ve výrobně bude zaměstnaná jedna pracovnice na stálo a podle množství práce budou pomáhat další lidé, ředitel výrobny počítá maximálně s pěti lidmi. „Nemělo by se stát, že bychom měli nedostatek lidí na práci, uspěli jsme v evropském projektu z operačního programu zaměstnanost, ze kterého budeme mít možnost tři roky platit až 14 lidí,“ doplňuje Ferdinand Raditsch.

Jako první budou v nové marmeládovně v domě na půl cesty vařit povidla a sušit švestky.

autor: PAV
Spustit audio