Kunětice budou celé léto uzavřené. Cyklisté projedou

17. červen 2016

S uzavírkou v Kuněticích na Pardubicku musejí od pondělí (20. 6.) počítat řidiči. Tamní frekventovaná silnice bude skoro celé léto zavřená a namísto aut bude patřit bagrům a dělníkům. Cyklisté a majitelé nemovitostí ale projedou.

Obec se pouští do výstavby splaškové kanalizace a automobilová doprava tak kvůli uzavírce povede jinudy. Omezení se ale nedotkne jen a jen řidičů.

Na Kunětické návsi je zatím klid, občas projede auto nebo cyklista. Několik set metrů silnice tady uprostřed obce bude uzavřených až do konce srpna.

Na zmrzlinu jenom na kole

Zdejší živnostníci z toho ale nejsou nadšení. Patří k nim i zmrzlinářka Monika Pavlisová: „Na zmrzlinu jezdí o víkendech převážně cyklisté a lidé na bruslích. Co se týká všedních dnů, většinou přijedou lidé autem.“ Přes sezonu tak zřejmě o část zákazníků přijde.

Výletníci na kolech ale budou mít vjezd povolený, ujišťuje nezávislá starostka Jana Šilarová: „Ta komunikace nebude uzavřená po celé šířce. Musí tam být možnost projet pro dopravní obsluhu a tím pádem se tam cyklisté dostanou.“

Čtěte také

S největšími komplikacemi musejí počítat řidiči. Přes obec se nedostanou a budou muset jezdit oklikou.

„Řidiči, kteří obcí Kunětice projíždějí, aniž by cíleně do obce zajížděli, by si měli najít jinou trasu a obcí neprojíždět. Platí to pro Pardubáky, kteří si naší obec vybrali jako obchvat Pardubic, ale platí to samozřejmě i pro řidiče z celé republiky. Je známo, že zkratka z dálnice D11 na rychlostní R35 vede právě přes Kunětice,“ dodává starostka Šilarová.

Podle obyvatel obce bude nová splašková kanalizace prospěšná, a dočasné omezení proto vydrží. Na stavbu dostala obec dotaci z ministerstva zemědělství.

autor: wol
Spustit audio