Litomyšl bude ještě hezčí. Na náměstí obnovují podloubí

9. říjen 2015

Vlastníci historických budov v centru Litomyšle začali s obnovou podloubí před svými domy na Smetanově náměstí. Jejich snahu podporuje město, které jim nabízí možnosti získat dotaci. Peníze můžou získat bez ohledu na to, jestli je dům kulturní památkou, nebo není.

„Když půjdu domů nebo se budu procházet po náměstí, tak jistě přivítám, když budu kolem sebe vidět opravená podloubí. V dnešní době některá jsou opravdu ve špatném stavu,“ říká Pavel Chadima, který je rád, že i radnici záleží na tom, aby bylo centru města opravené.

Vlastníci domů můžou získat peníze na obnovu podloubí a pilířů na Smetanově náměstí. Místostarosta za ODS Michal Kortyš vysvětluje, na co konkrétně mohou získat dotaci: „Peníze jsou dávány na dodavatelsky provedené restaurátorské práce na kamenných a dřevěných prvcích, případně na náhradu nevyhovujících prvků za nové a další práce.“

Město chce vyměnit i dlažbu

Město uvažuje, že dotace rozšíří také na dlažbu v podloubích. Chce, aby byla nová dlažba v podsíních po celém náměstí stejná. Nechá ji vyměnit i před starou radnicí.

Místostarosta Kortyš podotýká, že chtějí jít příkladem, proto začnou jako první: „Novou dlažbu jsme konzultovali s architekty a vzhledem k tomu, že ta cena je dražší, jsme se rozhodli, že lidem dáme větší částku na pořízení. Chceme, aby náměstí bylo historické a aby materiály, které tam jsou používány, zapadaly do této historie.“

Litomyšl, historické jádro města

Kromě finanční podpory můžou žadatelé o dotaci dostat od města i radu. Například pracovníci památkové péče městského úřadu poradí s technikou restaurování, případně zajistí i odborníka nebo doporučí nejvhodnější materiál na obnovu fasád a stavebních ozdob v podloubí. Radnice chystá dotační program na obnovu podloubí i na příští rok.

autor: PAV
Spustit audio