Mráz stavbu terminálu letiště v Pardubicích zpomalil, ale nezastavil

3. únor 2017

Stavba nového letištního terminálu v Pardubicích po půl roce pokročila. Do výšky roste s pomocí jeřábu i nová odbavovací hala, která má zvýšit bezpečnost a komfort cestujících. Betonářské práce podle stavbařů pokračují, přesto část prací museli kvůli mrazu a sněžení přerušit.

„Máme zpoždění tři až čtyři týdny v některých částech, protože zejména podzemní sítě, které byly velmi složité, kanalizace, přeložky všech kabelů, jsou všechny hotové,“ řekl stavební dozor investora Jiří Požár.

Podle něj ale práce jinak pokračují podle plánu a termín by stavební firmy měly dodržet. „Je tam smluvní termín 19. listopadu. Zatím nevidím důvod, abychom uvažovali o tom, že je ohrožen. Samozřejmě, říkám znovu, určité zpoždění v jedné části té stavby je, ale to se dožene.“

Čtěte také

Pardubický kraj jako jeden z akcionářů společnosti EBA, která provozuje civilní část letiště, věří, že terminál smysl má, přestože počty odbavených klientů už třetím rokem strmě klesají.

„Pokud se zlepší parametry, myslím, že pro cargo i pro charterové lety a snad i některé pravidelné linky letiště má svůj smysl. Určitě do budoucna se to vrátí,“ tvrdí 1. náměstek hejtmana Roman Línek z Koalice pro Pardubický kraj.

Stavba letištního terminálu v Pardubicích

Ředitelka společnosti EBA Hana Šmejkalová potvrdila, že stavba pokračuje podle plánu. Podle ní nový letištní terminál přitáhne nejen nové cestující, ale i nové dopravce.

„Musíme splňovat i nějaká bezpečnostní hlediska, odbavovací hlediska a stávající hala už tato kritéria nesplňuje. Přišla nám i řada nezávislých auditů, ať je to z ministerstva, z vnitra, z úřadu civilního letectví. Přeci jenom stávající hala by nám v horizontu jednoho dvou roků nemohla absolutně vyhovovat, terminál by se stavět buď musel, nebo bychom doporučili, aby se tady provoz ukončil,“ doplnila Šmejkalová.

Stavba nového letištního terminálu by měla skončit letos na podzim a stát bude 256 milionů korun.

autor: wol
Spustit audio