Pardubice nabízí 16 opuštěných areálů k prodeji

21. květen 2015

Pardubice nabízejí k prodeji nevyužité průmyslové areály. Na webu města najdou zájemci podrobné informace o jednotlivých lokalitách.

V Pardubicích je takových lokalit poměrně hodně, radnice se o ně sama starat nemůže, ani na to nemá, a tak je nabízí dalším zájemcům. Ti najdou podrobnosti k jednotlivým brownfieldům na webu města.

„Na tomto webu máme dohromady 16 lokalit. Je potřeba upozornit, že to jsou lokality, které jsou jak v majetku města, ty jsou pouze čtyři, všichni budou znát Hůrka, Tesla, Masarykova kasárna a areál Letní stadion plus jatka, ale zároveň po dohodě s vlastníky. To znamená, že těch lokalit by tam mohlo být víc, ale někteří vlastníci řekli, že nemají zájem o to, aby na našem webu byly lokality umístěny,“ říká náměstek primátora Jan Řehounek z hnutí ANO.


Brownfield je pozemek nebo objekt, který je opuštěný, nevyužívaný a většinou je to pozůstatek po průmyslové nebo zemědělské výrobě, případně opuštěný vojenský areál.

A vysvětluje, k čemu to je, že jsou umístěny na webu a lidé se na ně mohou podívat: „Jsou lokality, kde vlastník dle platného územního chce nějakým způsobem revitalizovat ten areál. Většinou to jsou areály, kde historicky něco bylo, v současné době jsou nevyužité. Je to taková pobídka pro investory, aby se podívali, že v Pardubicích je lokalita, která by jim vyhovovala.“

Revitalizace objektů v Synthesii

Na základě těchto stránek se hlásí zájemci a investoři. Většinou se nejprve obrátí na samotný magistrát, zda v Pardubicích nějaké takové lokality jsou, teprve ten jim pošle odkaz na ty brownfieldy. Zájem je třeba o areál Tesly.

„Nabízí se to, co s čím počítá většina těch lidí, jejichž projekty mi byly představeny. To znamená nějaká kontinuita s areálem Pardubické nemocnice. To znamená věci, které by neměly být primárně konkurencí pro nemocnici, ale věci týkající se následné péče, věcí, které se v nemocnici v současné době nedělají,“ naznačil Řehounek, co by na tomto místě mohlo v budoucnu být.

Bude Tesla první brownfield, který se změní? „Já věřím, že se nám podaří reálně uskutečnit prodej všech těch brownfieldů. Na areál na Hůrkách jsem tady měl jednoho jediného člověka. Co se táký Masarykových kasáren, tak si myslím, že to bude lokalita, kterou možná ve finále budeme chtít realizovat my jako město s nějakým spoluinvestorem. Myslíme si, že je ideální lokalita pro výstavbu bydlení,“ informuje Řehounek.

autor: ba
Spustit audio