Pardubice po třech letech odkladů opraví ulici 17. listopadu

22. červen 2017

Oprava rozbitých chodníků v pardubické ulici 17. listopadu začne o prázdninách. Dnes je povrch v takovém stavu, že chodci na několika místech musejí dávat velký pozor, aby nezakopli a neupadli. Rekonstrukce přitom byla v plánu už v létě v roce 2014.

Radnice chtěla původně povrchy opravit současně s velkou přeměnou třídy Míru, ale tehdejší náměstek primátora Michal Koláček nakonec na poslední chvíli projekt kvůli povrchu zastavil. První městský obvod totiž kvůli nedostatku peněz zvolil asfalt, to ale vedení města vadilo, protože by chodník s novou pěší zónou neladil. Další peníze (přes 9 milionů) uvolnila radnice z rozpočtu až letos.

Oprava zabere celé prázdniny

Podle informací od náměstkyně primátora Heleny Dvořáčkové (ANO) začnou práce 15. července, potrvají tři měsíce a částečně omezí chodce. Stavbaři opraví povrchy po obou stranách v celé ulici, tedy od křižovatky s třídou Míru až po podjezd pod Hlaváčovou ulicí, včetně zastávek městské i meziměstské hromadné dopravy.

Na chodnících bude částečně zachovaný průchod. Stejně to vlastně bylo při opravě třídy Míru. Bude také zajištěný přístup záchranářů nebo hasičů k jednotlivýcm objektům. Místní už si asi všimli toho, že část chodníků už je rozkopaná, to je ale akce Vodovodů a kanalizací, ty využily toho, že se rekonstrukce chystá a vyměňují některé vodovodní přípojky a kanalizaci.

Dlažba jako na třídě Míru, snad ale bez fleků

Povrch bude velmi podobný dlažbě na třídě Míru, to je ostatně právě záměr radnice. Ale šedé betonové desky budou na rozdíl od pěší zóny ochráněné proti znečištění a pronikání vody a budou také mrazuvzdorné.

Čtěte také

Celá ulice má být podle projektu bezbariérová, zůstanou zachované stávající stromy, ke kterým stavbaři dají litinové mříže. Podle starosty prvního městského obvodu Jaroslava Menšíka (ANO) budou na chodnících i stojany na kola, sedací stoličky, reklamní vitríny a odpadkové koše na tříděný odpad i psí exkrementy.

autor: ba
Spustit audio