Pardubice zůstávají v hokejové extralize

23. duben 2017

Pardubičtí hokejisté obhájili extraligovou příslušnost. V posledním barážovém utkání doma porazili už jistě postupující Jihlavu 4:2. Karlovým Varům tak nepomohlo ani vítězství nad Českými Budějovicemi. Po dvaceti letech se Západočeši s nejvyšší soutěží loučí.

Více než deset tisíc diváků navštívilo souboj Pardubic s Jihlavou. Domácím stačila k udržení příslušnosti v hokejové extralize jakákoliv výhra. Dynamo za ní vyrazilo hned v úvodu. Proti značně oslabené Dukle – brankář Svoboda zůstal na střídačce a klíčoví hráči Říha s Čachotským nehráli vůbec – vedli už po čtyřech minutách o dvě branky.

Dvacetiletého debutanta v brance Dukly Jana Brože překonal nejprve Michal Bárta a po něm také dorážející Matěj Beran. Trenér hostů Petr Vlk vyhlašoval, že Jihlava jede odehrát poslední utkání se ctí. Že to nejsou jen planá slova, potvrdil v úvodu šesté minuty David Březina.

Oba celky se poté v útočné činnosti výrazně uklidnily. Změnu přinesla až poslední dvacetiminutovka, do které měly Pardubice opět výborný vstup. Kapitán Tomáš Rolinek po asistenci Petra Sýkory už po sedmnácti vteřinách zvýšil na 3:1. Necelé dvě minuty poté rozjásal fanoušky také Ctirad Ovčačík.

Hosté ještě Josefem Skořepou snížili, ale po závěrečné siréně měly radost oba celky. Zatímco Jihlava jela do Pardubic s jistým postupem, Východočeši náročnou baráž zvládli. Nakonec ji o skóre vyhráli a hokejovou extraligu budou hrát i v příští sezoně.

Karlovy Vary měly v souběžně hraném duelu jediný úkol. Porazit České Budějovice a doufat v příznivý výsledek z Pardubic. Energie byla proti Motoru hodně nervózní. Přesto utkání zvládla. Postaral se o to Jakub Flek, bývalý hráč Jihlavy, který v polovině utkání překonal brankáře Gábu.

Další gól už na západě Čech nepadl. Karlovy Vary spadly z nejvyšší soutěže po dvaceti letech. Jejich největším úspěchem je samozřejmě zisk mistrovského titulu v roce 2009.

Po výhře Pardubic nad Jihlavou

Závěrečné 12. kolo baráže o hokejovou extraligu:


HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava 4:2 (2:1, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. M. Bárta (Ovčačík, Tomášek), 4. Beran (Tomášek, Čáslava), 41. Rolinek (P. Sýkora), 44. Ovčačík (P. Sýkora, Čáslava) – 6. Březina (Zeman), 46. J. Skořepa (Anděl, Půža). Rozhodčí: Hradil, Svoboda – Gebauer, Lederer. Vyloučení:3:5. Využití: 1:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno).

Pardubice: Martin Růžička – Schaus, Ščotka, Trončinský, Chaloupka, Ovčačík, Čáslava, Zajíc – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Špirko, P. Hubáček – M. Bárta, Tomášek, Beran – Starý, T. Kaut, Panna. Trenéři: Holaň, P. Marek a Janecký.
Jihlava: Brož – Šidlík, Dundáček, Půža, Kajínek, Kaláb, Dobrovolný, Szathmáry – Jiránek, J. Skořepa, Anděl – Březina, F. Seman, Zeman – Důras, Jícha, Diviš – Čermák, Danišovský. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

HC Energie Karlovy Vary – ČEZ Motor České Budějovice 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 29. Flek. Rozhodčí: Hodek, Šír – Lhotský, Svoboda. Vyloučení:3:3. Bez využití. Diváci: 4 291.

Karlovy Vary: Honzík – M. Rohan, Sičák, Harant, Baránek, Tomáš Dvořák, Baldajev, Weinhold – T. Rachůnek, Kindl, V. Tomeček – Vachovec, Skuhravý, Gorčík – O. Beránek, Dušek, Flek – Harkabus, M. Zadražil, Kohout. Trenéři: Tlačil, Antonik a Kverka.
České Budějovice: Gába – Fillman, F. Novák, Pavlin, Pýcha, Suchánek, Mucha, Vráblík, Žovinec – Chovan, Vak, Čermák – Nouza, Vlček, Heřman – Dostálek, Rob, Hřebejk – Šulek, J. Bárta, Babka. Trenéři: Stavjaňa a Štrba.

autor: sob
Spustit audio