Pardubická sokolovna byla podle původního plánu dvakrát větší

28. červen 2016

Pardubická Východočeská galerie pokračuje ve výstavách, které se věnují významným architektonickým stavbám. Tentokrát padla volba na sokolovnu na Olšinkách.

Budova vznikla před 90 lety a zcela nedávno prošla zásadní proměnou. Na její zajímavou historii upozorňuje malá výstava v Domě u Jonáše na Pernštýnském náměstí.

„Na fotografii je vidět návštěva Tomáše Garriguea Masaryka v Pardubicích v roce 1922 a přímo on navštívil staveniště, je vidět, že prochází mezi lešením. Jsou tam vidět cihelné počátky sokolovny, které jinak na fotografiích dokumentovány nejsou,“ říká kurátorka Marie Jiráková.

Čtěte také

Pozemek získali sokolové už v roce 1912. V roce 1922 se začalo stavět, i když ne úplně podle navrženého projektu. Architekti byli totiž v původních plánech daleko velkorysejší a sokolovna dvakrát větší.

Návštěva Tomáše Garriguea Masaryka v Pardubicích v roce 1922

„Celý návrh se udělal poloviční z toho důvodu, že za prvé finance sokolům nevystačily, za druhé se tam začala rozvíjet další zástavba normálních obecních domů. A upřímně řečeno, ta stavba sokolovny nebyla spojena zrovna s dobrým ohlasem tady ve městě, protože sokolové ten pozemek dostali a starousedlíci, kteří bydleli poblíž, a ostatní spolky tady v Pardubicích to moc libě nenesli,“ doplňuje Jiráková.

Sokolovna za tři miliony

Stavba tehdy stála tři miliony korun. Od města dostali sokolové 250 tisíc korun, našetřeno měli zhruba 170 tisíc. Téměř každý člen pak jednotě půjčil peníze, a tak se na budovu vlastně složili. Stavbu se pak snažili urychlit, aby vše bylo hotové do sokolského sletu.

„Je fakt, že začali stavět na jaře roku 1922 a už v červnu 1923 proběhl velký slet, který oslavoval sokolovnu, která už stála. Na tu dobu to bylo asi trochu šité horkou jehlou,“ říká kurátorka Marie Jiráková, která veškeré materiály dohledávala ve státním okresním archivu.

I přes výhrady místních tak vyrostla na Olšinkách moderní budova. „Je významná v tom, že zachovává tradiční prvky, ale přichází i některými novými prvky, jako je třeba západní průčelí, na kterém se objevují moderní tendence,“ dodává Jiráková.

Sokolský slet v Pardubicích v roce 1923

A zcela nedávno prošla sokolovna nákladnou opravou. Výsledná cena se nakonec vyšplhala na 128 milionů korun.

Marie Jiráková chválí především citlivý přístup k historické stavbě: „Jsou tam zachovány původní stropy ještě z toho roku 1923. Jsou tam dveře, jsou tam zachovány dlaždice. Všechno tam je velmi citlivě rekonstruováno a repasováno. Sokolovna, myslím si, je skoro v tom stavu, jako byla v roce 1923.“

Výstavu si můžete prohlédnout až do 4. září.

autor: KUB
Spustit audio