Pardubičtí hasiči dostali speciální vyprošťovací síť na velká zvířata

5. leden 2017

Hasiči v Pardubicích mají nové vybavení na záchranu velkých zvířat. Speciální vyprošťovací síť jim daroval spolek veterinářů Eduvet, který ji koupil za peníze z veřejné sbírky. Novinka by měla usnadnit zásahy například u uvízlých koní nebo krav.

Podle veterinářky Lýdie Čačkové vybavení pomůže snížit riziko zranění zvířat i lidí, hasiči si teď totiž musí vystačit s technikou, která není úplně ideální.

„Popruhy se na zvíře jednak těžko umísťují a zároveň většinou sklouzávají, takže to zvíře škrtí v tříslech a pod loktem, což způsobuje paniku. Je to nebezpečné nejen pro zvíře, ale pro záchranáře, protože to zvíře se sklouzne, někde je výš a někde níž, pak jsou ohroženi všichni v okolí. Jendou jsem skončila v nemocnici po takovém zásahu,“ doplňuje Čačková.

Čtěte také

A dodává, že není úplně snadné naučit se zvíře správně umístit do sítě: „Návod k použití sice mají hasiči se sítí dodaný, ale sbírka hradí i školení pro hasiče, které zabezpečuje koňská záchranka. A ta s tím má letité zkušenosti. Kůň váží v lepším případě 500 kilo a systém podepírání ze strany nebo zvedání ve dvou lidech vám nepomůže.“

Záchrana zvířat zaměstnává hasiče často. Běžné je vyprošťování psů a koček, ale jednotky si musely poradit i s několika překvapivými situacemi.

Na klokany není

„Máme i zkušenost s odchytem klokana. To bylo u Vysokého Mýta. Pak takový úsměvný případ, když nám bylo hlášeno, že v Labi plave pštros. To bylo na Přeloučsku. Pštros opravdu plaval. Podařilo se ho odchytit a v pořádku předat,“ říká Aleš Černohorský z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

Hasiči zachraňovali koně uvízlého v bazénu

Na klokana nebo pštrosa se síť nehodí, ve skříni ale ležet nebude. „Za uplynulé dva roky jsme měli asi 180 případů záchrany zvířat. Ve chvíli, kdyby se dala použít tato síť, to bylo asi 80 případů. Je to tak čtyřicet ročně. Je to určitě více než jeden měsíčně,“ dodává Aleš Černohorský.

K jednomu z posledních zásahů ještě bez sítě vyjížděli hasiči z Pardubic a Přelouče 3. ledna. Koně uvízlého v bazénu u rodinného domu po odčerpání vody vyprošťovali pomocí jeřábu a popruhů.

Speciální sítě by postupně měly dostat i posádky v dalších městech kraje.

autor: kop
Spustit audio