Práce na několik měsíců: Historické varhany v Litomyšli dostávají nový zvuk

12. červenec 2016

Varhany v piaristickém chrámu v Litomyšli restaurují a ladí v těchto dnech odborníci. Snaží se jim dát ten nejlepší zvuk. Lidé mohou občas zaslechnout z kostela jejich tóny, prvního koncertu se ale dočkají až ve druhé polovině letošního roku.

„Zkoušky zvuku probíhají průběžně. Jak říkají organologové, varhanní nástroj je velmi složitý, protože jeho dosedání na stavbě trvá až dva roky. Čeká nás čeká ještě několik přelaďování a dlouhá cesta, než varhany v Litomyšli budou úplně špičkově připraveny,“ říká Antonín Dokoupil z radnice.

„Varhany, které právě přelaďujeme, postavil osmnáctiletý kutnohorský varhanář Jan Josef Horák. Bylo to v toce 1821 až 1822. Cínové píšťalky byly z větší části rozšlapané nebo stočené do tvaru šneka, takže musely vzniknout repliky. Téměř původní je dřevěná skříň a mechanické části,“ říká mluvčí města Jana Bisová.

Polovina píšťal byla zničená

Varhanář Antonín Kadeřábek dodává: „Ty varhany byly v takovém stavu, kdy více jak 50 procent píšťal bylo velmi poškozeno, ty se restaurovaly. Zhruba 20 až 25 procent píšťal úplně chybělo.“

Rekonstrukce varhan v Litomyšli trvá několik měsíců

Varhanáři začali ladit varhany už vloni, ale práce byly přerušeny. „Dostali jsme se k tomu docela dost pozdě. Připravovala se zde výstava. Ty panely mění celou zvukovou situaci v kostele. Kdybychom varhany naladili před výstavou, zněly by jinak,“ říká Antonín Kadeřábek.

Ladění varhan trvá měsíce

Podle Kadeřábka jsou s laděním nástroje ve třetině, počítají ještě tak se třemi měsíci. Varhany by se měly pak ladit a čistit po deseti letech. „Musí být naladěny v určité teplotě a na určitou výšku. Kovové píšťaly se samozřejmě mění výškou teploty, takže varhanář musí počítat, že když z těch dvaceti klesne teplota na dvanáct, aby svým způsobem nebylo to ladění vysoko, nebo nízko.“

Restaurování varhan v piaristickém chrámu včetně přelaďování bude stát 10 milionů korun.

autor: PAV
Spustit audio