Protichemické jednotky z celého světa trénovaly v Lázních Bohdaneč

25. květen 2017

Záchranáři ze zahraničí v Lázních Bohdaneč trénovali zásah po chemickém útoku. Čeští chemici z místního Institutu ochrany obyvatelstva jim celý týden předávali zkušenosti v boji s toxickými látkami. Teď museli účastníci projít závěrečnou zkouškou.

Záchranný tým dostal vysílačkou informaci o tom, že nedalekou zastávku autobusu zamořila neznámá chemická látka, několik lidí tam zemřelo, jiným se podařilo utéct. Záchranáři se proto nejdřív museli obléct do ochranných protichemických obleků a vyrazit na místo. Tam nafoukli dekontaminační stan, a šli odebrat k zastávce vzorky vzduchu a půdy, aby zjistili, jaká jedovatá látka lidi zasáhla. Na místě se jim to nepodařilo určit, a tak vzali vzorky s sebou do laboratoře.

Podle scénáře této simulace se některým lidem, kteří byli zasažení neznámým dusivým plynem, podařilo utéct a našli si pomoc sami. Aby si ale záchranáři vyzkoušeli i evakuaci raněného, sehrál kolaps jeden z členů chemického týmu. Toho pak museli jeho kolegové odnést na nosítkách, vysprchovat v dekontaminačním stanu, vysvléct z ochranného obleku a ošetřit.

Chemici z Tanzanie i Řecka

Letos se zapojilo 17 účastníků z celého světa, kteří dohromady tvořili jeden protichemický tým. Přijeli hlavně záchranáři a také hasiči a policisté ze zemí východní Afriky, Asie i Latinské Amerika. Na protichemických oblecích tak měli někteří účastníci napsány názvy zemí jako Keňa, Tanzanie, Uganda; zástupce měla i Srí Lanka a Filipíny, ale také třeba Ekvádor a Paraguay. Nechyběli ale ani účastníci z evropských zemí, třeba Řecko a Španělsko.

Práce v dekontaminačním stanu

Institut ochrany obyvatelstva připravuje podobná školení specialistů už od roku 1998. Čeští chemici mají ve světě dobré jméno a snaží se proto školit i odborníky z jiných zemí. Věří totiž, že únik nebezpečné látky může v případě špatného postupu zbytečně přerůst v katastrofu.

Potřebují taky, aby v případě zásahu mezinárodního týmu protichemické ochrany každý věděl, co je třeba udělat. Záchranáři, kteří prošli kurzem, budou dál svoje zkušenosti předávat ve svých rodných zemích.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio