Silnice přes sečskou přehradu je zavřená. Povodí Labe do hráze nechá vyvrtat díry

10. říjen 2016

Cesta přes hráz sečské přehrady je zavřená. Neprůjezdná bude skoro měsíc. Důvod uzavírky je vylepšení bezpečnosti hráze. I když to zní trochu zvláštně, jedno z opatření je to, že do ní správci navrtají díry.

Nahoře na koruně hráze odborníci připraví vrtnou soupravu, která do hráze vyvrtá třicet metrů hlubokou díru. Do sondy potom umístí závaží, které bude fungovat na principu olovnice a bude měřit sklon hráze.

V revizní chodbě hráze zase technici provedou sedm vztlakoměrných vrtů do podloží hráze, do hloubky asi dvanáct metrů. Další krok je montáž kontrolních bodů neboli geodetických značek.

Správci rozhodli tato opatření zaplatit kvůli bezpečnosti

Všechny technické prvky umožní přesné sledování toho, jak se hráz přehrady chová, jak stavba reaguje při různých podmínkách. To znamená, když je horko, nebo naopak zima, když je jezero poloprázdné, nebo naopak zaplněné.

Sečská přehrada je stará víc než osmdesát let, správci proto chtějí mít maximum informací o tom, jak materiál pracuje a s čím je potřeba počítat. Opatření budou stát 3 miliony.

Čtěte také

Řidiči přes hráz teď neprojedou. Úplná uzavírka potrvá do šestého listopadu a objížďky jsou docela dlouhé a komplikované. Vedou přes Proseč, Prosíčka a Horní Bezděkov. Trasa ale není vhodná pro nějaké větší náklady a nadrozměrnou dopravu.

autor: kop
Spustit audio