Skelet nového letištního terminálu bude hotov do konce roku

7. listopad 2016

Stavba nového terminálu pardubického letiště pokračuje podle plánu, do konce roku už bude stát skelet budoucí odbavovací haly.

Před půl rokem slavnostně začala stavba terminálu na pardubickém letišti. V létě sice dodavatel, sdružení firem Strabag a Chládek Tintěra, vyzval vedení letiště, aby projekt přepracovalo, jinak stavbu přeruší, ale odborníci jejich námitky zamítli. Práce tak pokračují bez přerušení.

Na místě, kde má stát budoucí terminál, je prázdná vybagrovaná plocha a stojí zde jeden velký jeřáb.

Vykácet „džungli“, potom stavět

„Tady už je spousta práce. Kdybyste tady byli před dvěma měsíci, tak tady byla džungle. To bylo totálně zarostlé a navíc se zjistilo, že pod tím náletem zůstaly z dávného archeologického průzkumu hluboké rýhy, které vedly pod celým staveništěm. Jednotlivé rýhy se musely zhutnit a zasypat, pak se tady musela provést stabilizace, protože tento terén byl neúnosný,“ doplnil Požár.

Na začátku měla stavba trochu problémy, protože dodavateli se nezdály některé záležitosti v projektu.

Podle provozně technického manažera letiště Tomáše Kulhánka tato záležitost trvala poměrně krátce a zdržení tak bylo v řádu několika dní. Od té doby stavba běží podle schváleného harmonogramu bez problémů.

Budovy technického zázemí a palivového hospodářství na pardubickém letišti

„Známky toho, že tady roste terminál, byste tady našli v řádu několika málo dnů, protože teď je ta fáze, kdy se začne stavba hnát do výšky. Ještě do Vánoc tady bude stát poměrně slušný skelet budovy, kde už bude vidět, jak bude skutečně terminál vypadat,“ dodal Kulhánek.

„Koncem listopadu už budou dodány první prefabrikáty a začneme stavět sloupy, patky atd. Patky už betonujeme. Ono to není vidět, ale je to rozsáhlé, stavba je dlouhá 146 metrů,“ říká Požár.

Čtěte také

Tomáš Kulhánek doufá, že s novým terminálem přibydou i cestující: „My pevně věříme, že nový terminál otevře dokonce novou kapitolu pardubického letiště. Protože tak jak dneska jednáme s různými leteckými společnostmi, tak máme už různé náznaky toho, že v momentu, kdy ten terminál bude funkční, tak naše vyjednávací pozice a atraktivita pardubického letiště vzroste několikanásobně.“

Vizualizace terminálu Letiště Pardubice
autor: ba
Spustit audio