Spor o výhled. Obyvatelé chrudimského Větrníku odmítají další bytovku

21. červen 2017

O hezký výhled z okna teď bojuje část obyvatel chrudimského Větrníku. Lidé z domu na okraji sídliště nejsou vůbec nadšení z toho, že by jim pod okny mohla stát další bytovka. Radnice ale upozorňuje na to, že výhrady přišly příliš pozdě.

„My jsme kupovali byty od města s tím, že máme výhled na Chrudim a že máme proto ty byty dražší než na druhé straně a že pod námi nikdy nic stát nebude, žádná bytovka, že tam na to není místo, maximálně rodinné domy. Najednou je tady změna, která má umožnit někomu, aby tam stál další bytový dům. Všechno je úplně jinak,“ zlobí se obyvatel sídliště Boris Škorpík.

Námitka přišla pozdě

Původní domluvenou dohodu pohřbila změna regulačního plánu, kterou chrudimští zastupitelé odhlasovali. Jenže námitka měla přijít už před několika lety, vysvětluje místostarosta Chrudimi Jan Čechlovský z ODS.

„Co se týká námitky k podlažnosti případného nového bytového domu nebo nových bytových domů Na Pumberkách, tak ta námitka do regulačního plánu je bohužel bezpředmětná, protože regulačnímu plánu je nadřazen územní plán, který stanovuje výšku těchto domů. To znamená, že regulační plán se mu musí přizpůsobit. I kdyby nebyl regulační plán schválen, stejně platí územní plán, který tu výšku stanovuje. To znamená, jestli je někde možné uplatnit námitky, je to při změně územního plánu,“ dodal Čechlovský.

Nový bytový dům by mohl stát ve svahu pod současnou bytovkou

A podle něj je možné na svahu nad městem postavit až pětipatrové domy. To je pro Borise Škorpíka noční můra: „Spodní byty přijdou o jižní slunce. Prodejní cena těch bytů půjde samozřejmě dolů. Je to porušení něčeho, co bylo na začátku řečeno.“

Čtěte také

Nespokojení lidé ze sídliště mají jedinou možnost, sami požádat o změnu územního plánu.

To ale nějakou dobu trvá, popisuje postup Petr Kopecký z Městského úřadu v Chrudimi: „Kdyby se změna dělala ze dne na den, i zastupitelstvo by se scházelo optimálně, tak ta změna bude trvat minimálně deset dvanáct, ale spíše čtrnáct měsíců. Při normálním chodu úřadu i normální činnosti zastupitelstva předpokládám spíše dva a půl roku.“ Do té doby zůstane cesta pro stavbu otevřená.

autor: kop
Spustit audio