Stavba letištního terminálu v Pardubicích je v ohrožení. Akcionáři situaci řeší

28. červenec 2016

Na pardubickém letišti pokračují přípravné práce na stavbu nového terminálu a příjezdové silnice. Stavbaři přitom začali pracovat těsně před zahájením sezony v době, kdy z Pardubic odlétá řada letadel do dovolenkových destinací. Stavba se ale zřejmě komplikuje.

Dělníci už zbourali staré sklady a dočišťují pozemky a odvážejí hlínu pod budoucí příjezdovou cestou. Práce zatím nijak nenarušují provoz na letišti, ani neobtěžují cestující. Firma používá speciální technologie, které nejsou hlučné a prašné. Když dělníci drtí vybouraný materiál, skrápějí ho zároveň vodou.

Hrozí dokonce zastavení stavby?

První s informací o problémech přišla Česká televize. Zjistila, že sdružení firem Strabag a Chládek Tintěra mají obavy, že projekt je poddimenzovaný. Konkrétně jde o to, že podle nich hrozí, že by se některé konstrukce mohly v případě požáru zhroutit.

Firmy údajně chtějí buď nové posudky, nebo projekt přepracovat, jinak prý budou zvažovat i odstoupení od smlouvy.

Čtěte také

Ředitelka letiště Hana Šmejkalová řekla, že stojí za informací, že stavba pokračuje podle plánu. Aktuálně máme vyjádření primátora Martina Charváta z hnutí ANO. Ten potvrdil, že jisté informace o požadavku dodavatele má, vše ale bude řešit představenstvo společnosti EBA 11. srpna.

Charvát celou věc považuje za pokus firem navýšit cenu, další vývoj ale nechce komentovat: „Dneska nechci předjímat, co bude do budoucna s tou stavbou. Jsme na začátku a já to beru jako standardní kolorit, kdy dodavatel stavby při kontrole nachází určité nejasnosti, chce je vyjasnit, samozřejmě hledá prostor pro navýšení ceny. Na druhou stranu my máme profesionální tým, který nám má zaručit, aby se ta cena nenavyšovala. Za prvé je to projektant, který si musí obhájit svoji práci. Uvidíme, jak jeho práce bude kvalitní.“

Bourací práce na letišti

Nová odbavovací hala má stát do konce září příštího roku, tedy za 14 měsíců. Vysoutěžená cena je 256 milionů korun. V tom je zahrnuté i vybudování příjezdové silnice k terminálu. Jinak o zaplacení se dělí akcionáři. Radnice jako většinový vlastník si vzala úvěr, kraj svůj podíl hradí z rozpočtu. Jaký bude další vývoj, se dozvíme 11. srpna po jednání představenstva firmy EBA.

autor: ba
Spustit audio