Úředníky z Holic čeká velké sousto. Musí řešit kauzu muničního skladu ve Slatině

13. srpen 2015

Holičtí úředníci budou muset řešit kauzu muničního skladu ve Slatině, který dál funguje v nezkolaudovaných objektech. Ty patří firmě Multiagro a zajímá se o ně delší dobu policie. Pardubický kraj totiž vyřadil ze hry stavební úřad ve Vysokém Mýtě a rozhodovací pravomoc svěřil právě Holicím.

Pardubickému hejtmanství se totiž nelíbil přístup vysokomýtského stavebního úřadu, který podle něj jednal velmi pomalu a prodlužoval lhůtu pro užívání nezkolaudovaných muničních skladů firmy Multiagro.

Čtěte také

Ta je měla uvést do pořádku už v dubnu, pak dostala šanci do 3. června, ale nestalo se. Stavební úřad v Mýtě prodloužil lhůtu majiteli o dalších 60 dnů během odvolacího řízení a to se kraji nezamlouvalo, věc proto jako nadřízený orgán postoupil pracovníkům holického stavebního úřadu.

Policisté kontrolují sklad firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta

Stavební úřad ve Vysokém Mýtě zatím nijaknereagoval. Šéf Luboš Karmín nechtěl záležitost komentovat, podle něj ale úřad připraví oficiální prohlášení.

Budou řešení situace platit Holice?

Poté, co se holičtí úředníci seznámí se situací, měli by na konci srpna udělat v muničním areálu kontrolu a pokud shledají, že objekty nejsou vhodné pro skladování vojenského materiálu, budou muset rozhodnout o vyklizení a převezení na bezpečné místo.

V takovém případě by ale náklady s tím spojené muselo zaplatit město Holice. Otázka je, jestli by pomohl kraj nebo stát, a nebo jestli by je šlo vymáhat po majiteli.

"I kdyby to byly milionové položky, tak momentálně by to náš rozpočet musel nějak strávit. Ale jde spíš o budoucnost - jestli se nám podaří sehnat někoho, kdo by nám to zaplatil, protože vymáhat to na vlastníkovi je sice správné, ale může to být neůčinné. Já budu chtít určité záruky od pana hejtmana, jak by nám v tomto kraj pomohl," reaguje starosta Ladislav Effenberk (ČSSD).

Čtěte také

Majitel muničního areálu ve Slatině Martin Rudolf je připraven podat další odvolání. Podle něj objekty vyhovují zákonným normám. To, že teď na jeho sklad budou dohlížet úředníci z Holic, považuje podle svých slov za podivné.

"V tom objektu skladujeme asi 300 t zbraní, střeliva a munice. Jedná se převážně o pěchotní střelivo, zapalovače k dělostřeleckým granátům, prostě munice, kde obsahy výbušnin jsou skutečně malé," dodává Rudolf.

autor: wol
Spustit audio