Za necelé dva týdny začne platit protikuřácký zákon. Připravuje se na to i pardubická policie

19. květen 2017

Už za necelé dva týdny si kuřáci nebudou moct zapálit v žádné hospodě, restauraci, baru nebo pivnici. Symbolicky na Světový den bez tabáku, tedy posledního května, totiž začne platit tzv. protikuřácký zákon. Lidé si tak cigaretu budou muset dát venku. Někteří hospodští se bojí úbytku zákazníků, jiní zase rušení nočního klidu.

„Jsem velký odpůrce toho, protože si myslím, že je to každého věc. Kdo nekouří, ať nechodí do hospody, kde se kouří,“ říká nekuřačka Jana v jedné z hospod v širším centru Pardubic.

Zdejšímu hospodskému Václavovi zákaz kouření ve své podstatě nevadí: „Člověk nebude smrdět, nebude to dýchat. Je to rozdíl, není tam zahuleno, je to lepší. Na druhou stranu jsou lidé zvyklí u toho piva kouřit a nemyslím si, že budou chodit ven.“

Zároveň má Václav ale obavy, aby mu zákazníci neutíkali bez placení. S tím nesouhlasí hostinský Václav Palička, který ve své hospodě zakázal kouření už letos v lednu. „Lidi neutíkají. Vyhledávají místa, kde by si mohli zakouřit, protože těm kuřákům to nezakážete.“

Čtěte také

Zakázáním kouření navíc prý přišel o část zákazníků: „Minimálně o 20 procent lidí jsme přišli. Kouří venku, ale musím říct, že více pijí. Nám to vyhovuje.“

Budou kuřáci rušit noční klid?

Na zákaz kouření se připravuje také pardubická městská policie. Většina hlášení o rušení nočního klidu je totiž kvůli lidem postávajícím na ulici před hospodami.

„My s tím počítáme. Lidé vycházejí ven před podnik z důvodu, že uvnitř hraje hudba a oni se špatně slyší, takže pak vycházejí ven a baví se mezi sebou. Na to jsou pak časté stížnosti. My už jsme vloni zavedli model, že městská policie posílila hlídky v centru města, velice se to osvědčilo, takže v tomto roce v tom pojedeme stejně,“ říká mluvčí pardubických strážníků Lucie Klementová.

Protikuřácký zákon začne platit na konci května a u všech podniků se týká jenom vnitřních prostor. Na zahrádkách nebo terasách si lidé budou moct zapálit i nadále.

autor: zen
Spustit audio