Písničkář Karel Kryl zpíval také swing a dokonce natočil staré české šlágry jako Sám s děvčetem v dešti nebo Starý mlýn

5. duben 2024

Písničky Karla Kryla, jehož nedožité 80. narozeniny si budeme příští týden připomínat, samozřejmě nepatří do oblasti swingu a jazzu, nicméně tento písničkář v mládí velice rád poslouchal mistry jazzu. A dokonce se se swingem přímo coby interpret potkal.

Začátkem osmdesátých let minulého století totiž přišlo několik výrazných osobností českého exilu s myšlenkou natočit album, které by bylo poctou klasickému českému swingu.

Zpočátku se ten nápad zdál obtížně realizovatelným, protože jeho duchovní otcové, legendy českého swingu Kamil Běhounek a Jiří Traxler, oba jihočeští rodáci, žili na úplně jiných místech planety – Běhounek v Kolíně nad Rýnem a Traxler v Kanadě.

Nakonec na bohulibý projekt poskytl finanční prostředky Josef Škvorecký, a tak mohla čtveřice najatých německých muzikantů natočit muziku, Zuzka Lonská a Zdeněk Kratochvíl ze Švédska přidali vokály. Na desce si zazpívali i Libuše Helclová, jež vlastnila v Kolíně nad Rýnem hospůdku a rozpomněla si na dobu svého profesionálního zpívání.

No, a největší atrakcí alba, nazvaného symbolicky Swing Time, byl jistě Karel Kryl, který své písničkové vstupy natočil při zastávce v Bonnu, na cestě mezi Mnichovem, kde pracoval ve Svobodné Evropě, a Dortmundem.

A tak si můžete v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu poslechnout, jak se Karel Kryl vyrovnal se starými českými šlágry jako Sám s děvčetem v dešti, Starý mlýn nebo Už to máme za sebou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.