Velkopáteční blues trojice mistrů působilo jako zjevení a nepřímo vede k Rudymu Linkovi

29. březen 2024

Respektujeme řád, kterým nás zavazuje starobylý cyklus Velikonoc, a náplň swingového, potažmo jazzového pořadu jsme přizpůsobili velkopáteční náladě. Zazní tak skladby vedoucí spíše k rozjímání, beze zpěvu. Sentimental Journey, Sentimentální cesta v podání orchestru Karla Vlacha z alba Šnůra perel – to je dobré swingové entrée.

Good Friday Blues, Velkopáteční blues, je název skladby Reda Mitchella a zároveň alba z roku 1960, které tento jazzový kontrabasista, ale v tomto případě pianista natočil společně s basistou Redem Kellym a kytaristou Jimem Hallem. Tito slovutní muzikanti se skryli pod určitě ne sebestředným jménem The Modest Jazz Trio.

A je to takový malý klenot, který v dobové recenzi v časopisu Down Beat renomovaný publicista Ira Gitler popsal těmito slovy: „V dnešní době trendů a výstřelků, kdy je jazz, který slyšíme, v mnoha případech umělý, je to zjevení. Možná je to o to víc hřejivé, že se jedná o trio. Z hudby zde jen proudí proud upřímných emocí od tří umělců, které zjevně baví hrát jen pro sebe, což obklopuje album pocitem, který se vymyká hodnocení hvězdičkami. Je příkladem toho nejlepšího druhu poctivého jazzového projevu.“ Po tomto citátu pochvaly nezbývá nic jiného než si Good Friday Blues, Velkopáteční blues, zahrát.

The Modest Jazz Trio bylo složené z velkých muzikantů – kytaristy Jima Halla, basisty Reda Kellyho a Reda Mitchella, což byl tedy hlavně vynikající kontrabasista, ale v tomto případě si zahrál na piano Good Friday Blues vyznívající náležitě právě v tento den.

Dva ze zmíněných pánů, tedy Red Mitchell a Jim Hall, vstoupili do života známého českého jazzového kytaristy a také vlastně Šumavana Rudyho Linky. A prominentní jazzový kytarista Jim Hall se stal stěžejním Rudyho učitelem i po soukromé linii. Rudy Linka také o Jimu Hallovi v pořadu pohovoří.

Dále velkopáteční swingová, potažmo jazzová nálada zahrnuje připomínku březnového jubilea excelentního altsaxofonisty Lannyho Morgana i evergreen Georgia On My Mind v podání nezapomenutelného trumpetisty (i zpěváka) Jiřího Jelínka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související