Lékařství starých Egypťanů

3. srpen 2015

O tom, že lékařství bylo ve starém Egyptě na vysoké úrovni, svědčí i řada dochovaných lékařských papyrů, kde jsou popsány četné choroby či zranění a doporučené postupy léčby.

Tyto záznamy fascinovaly lékaře, historika medicíny, archeologa a také antropologa Eugena Strouhala. Dlouho usiloval o vydání publikace, která by problematiku staroegyptského lékařství představila českému čtenáři. Až v roce 2010 spolu s egyptology Břetislavem Vachalou a Hanou Vymazalovou vydali první část uvažovaného třídílného kompendia Lékařství starých Egypťanů, věnovanou chirurgii a péči o ženu a dítě; dotisk vyšel v roce 2013.

Hlavní náplní publikace jsou překlady jednotlivých případů z papyrů, doplněné současným komentářem. Nechybí informace o lékařích, jejich pomůckách a postupech, popsány jsou i konkrétní doklady operačních zákroků. Kniha poutavým způsobem rozšiřuje naše znalosti o všedním životě starých Egypťanů, který nebyl lehký. S mnoha problémy se však i díky lékařům už tehdy dovedli obstojně vypořádat.

Lékařství starých Egypťanů

O knihu Lékařství starých Egypťanů s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do 23. srpna.

Eugen Strouhal, Břetislav Vachala, Hana Vymazalová: Lékařství starých Egypťanů I : Staroegyptská chirurgie : Péče o ženu a dítě. Praha: Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1865-6.

autor: frv
Spustit audio