Dějiny křížových výprav

5. srpen 2014

Německý historik Hans Eberhard Mayer podrobně popisuje nejen historii pronikání křesťanských „poutníků s mečem“ do Svaté země, ale i fungování křižáckých států.

V listopadu roku 1095 vyhlásil tehdejší papež Urban II. první křížovou výpravu. Ať už byly důvody vyhlášení této kruciáty původně jakékoliv, rytíři i prostý lid západní katolické Evropy ji chápali jako „ozbrojenou pouť“ s jasným cílem – osvobodit Svatou zemi, zvláště pak Jeruzalém a Kristův hrob, z područí pohanů. Svou roli přitom sehrála i skutečnost, že většina křižáků nechápala Jeruzalém jako obyčejné město, byť spjaté se životem a smrtí Krista Ježíše. Měli před očima spíše Nebeský Jeruzalém, jak ho znali z biblické Apokalypsy – centrum duchovního světa a místo pobytu spravedlivých, město ráje s branami ze safíru a ulicemi vykládanými drahokamy. Čekali boj, ale také kořist a prominutí trestů za své hříchy.

Zrodu a rozkvětu myšlenky na pořádání křížových výprav do Svaté země se podrobně věnuje německý historik Hans Eberhard Mayer ve svých Dějinách křížových výprav, které se u našich západních sousedů dočkaly už deseti vydání. Česky vyšly nedávno v nakladatelství Argo, v Edici historického myšlení.

Godefroy z Bouillonu jako vůdce první křížové výpravy na iluminaci ze 13. století

Hradby Jeruzaléma padly roku 1099. Křižáci se na Východě usadili a začali zakládat své státy. Neměli to jednoduché – bylo jich málo, muslimští odpůrci nedávali svou kůži zadarmo a křižácké státy oslabovalo jejich neustálé vzájemné soupeření. Boje a šarvátky byly takřka na denním pořádku. Popis vnitřního vývoje křižáckých států a jejich všední reality je další významnou součástí Mayerovy knihy. Věnuje se i dalším křížovým výpravám, které se na Východ vydaly ve 12. a 13. století, přičemž klade důraz na proměnu základní myšlenky – už nešlo ani tak o osvobození svatých míst, ale o celkovou expanzi západní kultury s jejími idejemi a mocenskými strukturami na „zaostalý“ Východ. Tato expanze už od podstaty nemohla skončit úspěchem a křižácká nadvláda na Východě se nakonec zhroutila jako domeček z karet. Trvala pouhá dvě století. Vše podstatné se o ní dozvíte z knihy Hanse Eberharda Mayera.

O knihu s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 24. srpna.

Hans Eberhard Mayer: Dějiny křížových výprav. Praha: Argo, 2013. ISBN 978-80-257-0933-7

autor: frv
Spustit audio