Úplňky nejsou jen v úterý

12. prosinec 2015

Jak často je Měsíc v úplňku? A může se měsíční úplněk vázat vždy k nějakému zcela konkrétnímu dni v týdnu?

Někdy dají námět naší rubrice sami zvídaví posluchači. „Zajímalo by mě, jak často bývá úplněk,“ napsala nám posluchačka Zuzana Smutná. „Ve škole jsme se učili, že je to každých 28 dní. Pak se jednou moje známá zmínila, že úplněk bývá v úterý. To mě dost překvapilo, protože jsem si toho nikdy nevšimla, i když to nijak zvlášť nesleduji… A pak najednou ve vaší Procházce prosincovou oblohou slyším, že další úplněk bude pětadvacátého, což vím, že bude pátek. Začala jsem tedy hledat informace o předchozích úplňcích a zjistila jsem, že to je spíš 30 nebo 29 dní, ale tu a tam i těch 28,“ píše mj. paní Smutná.

Dráha Měsíce kolem Slunce má tvar složité křivky. Měsíc totiž, jak víme, neobíhá sám, ale spolu se Zemí, se kterou tvoří soustavu, vlastně dvojplanetu. Složitost jeho pohybu v prostoru se promítá i do jeho zdánlivého pohybu po obloze. Měsíc je od pradávna jakýmsi měřičem času. Doba, za kterou oběhne Zemi od novu k novu, tedy mezi těmito dvěma fázemi, je 29 dní 12 hodin a 44 minuty. Říká se jí lunace, nebo také synodický měsíc. Ten byl také základem nejstaršího typu kalendáře. Na zlomky dne se ale v životě nehraje a tak se v kalendáři musely střídat měsíce o 29 a 30 dnech. Stále však přebývalo 44 minut, které když se nasčítají, udělají v kalendáři pěkný chaos. Proto lidé zvolili takové střídání kratších a delších měsíců, aby se praktický kalendář co nejlépe shodoval s lunací. Měsíce tedy mají 28, 29, 30 i 31 dní. A jak je to s úplňkem? Není a ani nemůže být ve stejných dnech v měsíci, třeba v úterý, už jen kvůli zmíněnému střídání. Pro zajímavost – v roce 2015 držely hlídku při úplňcích téměř všechny dny v týdnu, až na neděli. Naopak pondělí mělo úplněk hned třikrát.

Měsíc v úplňku

Úplňků nastává dvanáct, někdy i třináct za rok; letos stihl dva úplňky červenec. Hodně se mluvilo o tzv. superúplňku, který jsme v roce 2015 viděli na sv. Václava, v pondělí 28. září, shodou okolností pouhou hodinu před úplným zatměním Měsíce. Superúplněk, kdy je Měsíc na své dráze Zemi nejblíže a na obloze se jeví zřetelně větší, nastává přibližně každý čtrnáctý úplněk. Zajímavostí k úplňku by se jistě našlo mnohem více... Všimli jste si třeba, že Měsíc v úplňku je během roku v různé výšce? V létě ho uvidíte poměrně nízko nad obzorem, v zimě naopak vysoko – Slunce to má obráceně. Je to dáno pohybem Měsíce a sklonem jeho dráhy vůči Zemi.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio