V rukou premiéra je možnost zahájit spor o rozsah kompetencí, říká ústavní právník ve speciálu Plusu

11. květen 2017

AKTUALIZUJEME. Vládní krize pokračuje. Výsledek nepřineslo ani večerní jednání prezidenta s lídry koalice. Včera se hlava státu sešla v Liberci s vicepremiéry Babišem a Bělobrádkem. Premiéra, který byl na schůzce v Lucemburku, zastoupil ministr vnitra Chovanec. A Poslanecká sněmovna večer přijala usnesení, že ministr financí Andrej Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média.

Poslanci také vyzvali prezidenta, aby důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval ústavu. Prezident totiž zatím stále neodvolal vicepremiéra Babiše, jak mu v pátek navrhl premiér Sobotka.

„Ústava je v tomto případě poměrně jasná. Říká, že prezident republiky odvolá člena vlády, pokud to navrhne předseda vlády. Není tam žádný prostor pro uvážení,“ říká jeden z hostů speciálu Českého rozhlasu Plus k vládní krizi, ústavní právník z Katedry ústavního práva Právnické fakulty UK Marek Antoš.


AKTUALIZUJEME: Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve čtvrtek během návštěvy Lucemburska řekl, že začne počátkem příštího týdne připravovat s experty kompetenční žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Doufá ale, že ji nebude muset podávat a hlava státu ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše nakonec odvolá. Více na iRozhlas.cz >>

Když tam není konkrétní lhůta, měl by prezident konat bez zbytečného odkladu. „Musel by mít racionální zdůvodnění, proč nechce člena vlády na návrh předsedy vlády odvolat bezprostředně. Pokud by například přišel návrh v době, kdy je prezident na zahraniční cestě, tak se vyčká, až se vrátí,“ vysvětluje Antoš.

Na prezidentovu argumentaci o tom, že by to bylo porušení koaliční smlouvy, právník oponuje, že to není úplně pravda, protože koaliční smlouva nepodmiňuje odvolání ministra souhlasem vedení jeho strany. „V koaliční smlouvě stojí, že smluvní strany respektují ústavní pravomoc předsedy vlády navrhovat jmenování a odvolání členů vlády,“ říká Marek Antoš.


Hosté speciálu Plusu:
- Michaela Marksová – ministryně práce a sociálních věcí, místopředsedkyně ČSSD
- Radek Vondráček – poslanec a člen předsednictva hnutí ANO, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny
- Ondřej Benešík – poslanec KDU-ČSL, předseda Výboru pro evropské záležitosti
- David Klimeš – hlavní analytik týdeníku Ekonom
- Marek Antoš – ústavní právník z Katedry ústavního práva Právnické fakulty UK
- Marek Černoch – poslanec Úsvit-NK, Výbor pro evropské záležitosti, Ústavně právní výbor, Organizační výbor
- Miroslav Kalousek – předseda TOP 09
- Martin Komárek – poslanec hnutí ANO

Dodává, že tam dále stojí, že má hledat podporu, ale nemusí ji získat. Závažnější ale podle něho je, že koaliční smlouva nemá právní relevanci: „Ústavní soud v minulosti výslovně řekl, že je to politické ujednání, které nemá ani právní závaznost, natožpak že by mělo vyšší právní závaznost než ústava. Prezident republiky musí jednat podle ústavy, ne podle toho, co je napsáno v nějakém politickém ujednání.“

Senátoři zvažují podle slov Milana Štěcha, že by nejpozději příští úterý mohli podat ústavní stížnost na prezidenta kvůli hrubému porušení ústavy. Marek Antoš se ale domnívá, že ještě nebyly vyčerpány všechny prostředky – na hrubé porušení ústavy je podle jeho názoru třeba zásadnější porušení.

„V rukou předsedy vlády existuje možnost zahájit spor o rozsah kompetencí ústavních orgánů, takže pokud by prezident skutečně odmítal nadále odvolat Andreje Babiše, měl by jednat předseda vlády a obrátit se na Ústavní soud,“ říká právník. Kompetenční žalobu by podle jeho názoru mohl Ústavní soud projednat řádově za měsíc nebo dva, bezprostřední řešení by to tedy nepřineslo.

Je současná vládní krize předvolební kampaní? Chtějí se vládní strany rozejít, nebo dovládnout společně až do řádných voleb? A proč si Miroslav Kalousek myslí, že v České republice nemáme plnou svobodu slova? Poslechněte si celý speciál >>
autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio