Jana Šrámková: 15 školních tašek

1. září 2015
Glosa

Život bez svátků je jako dlouhá cesta bez hospod, praví okřídlený Démokritův výrok. Poctivé ale je číst ho taky obráceně. A kriticky přiznat, že celoživotní pobyt v hospodě není optimální životní alternativou. Čas vystřízlivět z prudce návykových letních prázdnin je tu.

Začátek školního roku neznamená jen obnovení standardního provozu MHD. My útlocitní rodiče už týden nespíme a utěšujeme se, že přece bude o děti dobře postaráno a za oběť ranního vstávání a prkenného sezení v lavicích se jim budou otevírat brány poznání jedna za druhou.

To bychom ovšem nesměli loni zažít, jak rozdychtěné prvňáčky vítá při slavnostním vstupu do základního vzdělávání místní komunální politička Radmila Kleslová. Toho času ještě místostarostka Prahy 10 za ČSSD, dnes starostka a místopředsedkyně hnutí ANO, jejíž pedagogické zkušenosti zahrnují především školení špionů v rozvědce Státní bezpečnosti.

Těžko se při takovém uvítání bránit myšlenkám, jak dlouho člověk nosil dítě ve svém těle, porodil ho, piplal, kolik probděných nocí, zánětů průdušek, kolik metráků písku vysypaného z botiček a myriád odpovědí na otázku proč, a to všechno proto, aby dítě v šesti letech pracně namotivoval do školy a předal do náruče paní rozvědčice. Ta už ho naučí hodnotám.

Pochopitelně nezklamala. Prvňáčky moudře ujistila, že jim to ve škole půjde samo a budou mít jen samé dobré známky. A kdyby náhodou ne, tak učitelé jistě brzo zjistí, že se spletli a rychle vám známky opraví, vždyť máte přece tak krásné barevné aktovky, to já jsem nikdy neměla. A v síle tohoto výživného proslovu si zase odvedete své vyjukané dítě domů s rozhodnutím ho už nikdy nikam neposlat.

Letos se uvítání v základních školách dostane taky dětem uprchlíků, kteří v České republice dostali v poslední době azyl. O tom, jak pod náporem imigrace sténá naše národní kultura v ohrožení, svědčí například sbírka školních pomůcek, kterou pro tyto děti pořádá Organizace pro pomoc uprchlíkům. Několika sešity formátu A4, A5 a A6 je třeba vybavit děti celých třiceti rodin. Poptává se horentní suma patnácti školních tašek. Hezčích, než měla v mládí Radmila Kleslová.

Kéž by se všem žákům dostalo důstojnějšího uvítání do vzdělání než jsou xenofobní výpady a prázdné tlachání tety z úřadu. Pro začátek jim všem aspoň nakupme vodovky a pera tornádo. Sbírka je prodloužená do neděle, asi se těch aktovek pořád nesešlo dost.

autor: Jana Šrámková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.