Jiří Stránský: Krym přes kopírák

13. březen 2015
Glosa

Pokaždé mám radost, když se podaří někomu pomoci, někoho zachránit, někomu zamezit v ubližování druhým. Což se děje kam oko dohlédne, už i včetně naší mrňavé republiky. Pokaždé mi však naskakuje husí kůže, když se taková radost vykupuje neradostí.

Z východní Ukrajiny dorazili první krajané vyrvaní z nacionalistické nenávisti, která tolik těší nějakého Putina. A dorazí – doufejme – další. Trochu mi to kazí vzpomínka z pětačtyřicátého roku. Tenkrát Volyňští Češi, zvlášť ti, co i za nás bojovali ve Svobodově armádě, dostávali v západním pohraničí grunty opuštěné vyhnanými Němci.

A po vítězném únoru strana očekávala, že půjdou příkladem a budou prvními členy rodících se Jézetdé. Jenže oni odmítli, neboť právě ze sovětských kolchozů utekli za něčím, co jim mohlo patřit, takže jsem se s nimi potkával v uranových koncentrácích.

Tahle vzpomínka ale probouzí vzpomínku ještě dávnější: kdy mě před válkou jako šestiletého vzal o prázdninách na Podkarpatskou Rus můj dědeček. Jmenoval se Malypetr a byl tehdy prvním československým premiérem, který kdy do nejvýchodnější části Československa zavítal, byť v doprovodu dvou vnuků, jimž tam bylo blaze a krásně. Takže jsem tam po roce jel znovu jako skautské vlče.

A teď si představte, že Stalin v roce 1943 podepsal slavnostní potvrzení, že Podkarpatská Rus bude po válce vrácena Československu. Během oněch necelých dvaceti předválečných let Československo postavilo Rusínům školy, poslalo jim učitele i profesory, ale i architekty a lékaře do nemocnic.

To všechno viděli i Stalinovi komisaři, kteří svým barevným líčením přesvědčili Stalina, že už dlouho neprovedl stěhování národů. Ještě za války (jistěže po podpisu té smlouvy o nedotknutelnosti hranic) je tam umístil, a oni všechny Rusíny poslali do války. Ty, co se proti nim nejvíc šprajcovali, poslali do gulagů, takže když pak vyhlásili plebiscit s otázkou, kam chtějí patřit, vyhrál Sovětský svaz.

A zbylých 120 tisíc rusínských Čechoslováků bylo rádo, že se jim podařilo zdrhnout. Stalin výsledek poslal prozatímnímu čs. shromáždění s žádostí o souhlas s anexí Podkarpatské Rusi a prezident Beneš podepsal.

Stalin dostal od Československa majetek za stovky miliard předválečných korun, za nějž těch pár, kteří jsou schopni doložit, že jim patřil, může dostat nanejvýš 3 miliony…

Nepřipomíná vám to něco?

autor: Jiří Stránský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.