Jiří Stránský: Letní radosti i neradosti

22. červenec 2014
Glosa

Dobrý den těm, jimž je horko i těm, kterým to dělá dobře. Přitom všichni dobře víme, že tahle srovnání jsou jen zástupná. Holt je to zařízeno tak, že některé z nás víc věcí těší, a jiné zase víc věcí štve. Ale i ty i ony občas zaskočí něco, s čím nepočítali.

Aby na mě nikdo nemohl, vzal jsem si jedno psaní do chaty své partnerky pár kilometrů na východ od Jindřichova Hradce u obřího rybníka, který mnohem víc vypadá jak kanadské jezero než jihočeský rybník.

Před necelým týdnem jsem musel do města na poštu. Jede se tam nahoru dolů, třikrát se musí přejet úzkokolejka, jedna zatáčka za druhou. Za tou třetí najednou vidím, jak ta silnička, po níž jedu, nestačí svou šíří opilosti statného padesátníka. Počkal jsem, až ho jedna z vln, co jím cloumala, odnese na pravou stranu silnice, abych ho mohl předjet, ale nedalo mi to, přizpůsobil jsem auto jeho tempu a oknem ho poprosil, aby tento způsob chůze nepoužíval, že by ho mohl někdo zabít.

A on se zastavil, chvilku mu trvalo, než veškerou vůlí donutil svého člověka stát na místě, aby oči zároveň pohlédly, a rty po pár pokusech nanečisto vypustily žalobu celému světu: „Ať mě zabijou, jen ať mě zabijou: nerostou houby!“

Se zbytkem sil si dal vpravo v bok, aby se nechal zabít.

Mám rád tyhle nečekané situace – často mě donutí znovu přemýšlet o věcech, na které většinou nemám čas. Někdy ani chuť (když se mi do uvažování vnutí politika). Musel jsem se z jihu vrátit na dva dny do Prahy, taky proto, že nás Milan Lasica pozval na své swingové zpívání v rámci hudebního festivalu PROMS Jana Hasenröhrla (velectěného trumpeťáka i před Pánembohem). To se pokaždé nepodaří – abyste napřed věděli, že a jak se potěšíte. Právě to je potěšitelné na létě, které tohle s nabízeným volným časem umí.

Ten pán, co chtěl být zabit kvůli houbám, byl jen chvilkovou výjimkou, ale i on se dočká. Jako můj devadesátiletý kamarád a spoluvězeň, který přímo proti mně vlezl do tramvaje, a když mě spatřil, rozzářil se a řekl: „Uvědomuješ si vůbec, ty starej vole, že jsme se dožili dalšího léta?! A svobodnýho?! Není to nádhera?!“

Hezké svobodné léto přeju. Kolem vás i ve vás.

autor: Jiří Stránský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.