Petr Vizina: Kdo u vás nosí dárky

10. prosinec 2015
Glosa

Ten kluk měl, jak se říká, oči navrch hlavy. Představ si babi, jeden žák z vedlejší třídy říká, že žádný Ježíšek není! Někdy je těžké neslyšet, co se poví u vedlejšího stolu.

Nevěřit na Ježíška znamená vyrůst z víry v kouzelného chlapce, nebo snad mimořádně výkonného skřítka, který obstará dárky pro všechny děti z ulice. Nakonec člověk tu báchorku prohlédne; zjistí, že mu dárky nosí rodiče.

Každý spisovatel vám řekne, že vedle detektivek jsou pohádky pro děti vůbec nejtěžší literární žánr. Nesmějí v nich totiž být žádné logické rozpory. Přesněji řečeno, logické rozpory ve vyprávění nelze v pohádce, stejně jako v detektivce, řešit svévolně kouzlem, čáry máry fuk.

Jak vysvětlit dětem spojitost mezi děťátkem v jesličkách a Ukřižovaným, visícím v každém kostele? Nejde mi o hodinu biblické dějepravy, rozumím rozdílu mezi Vánoci a Velikonocemi. Řekněte mi jednoduše: kdo u vás nosí dárky? Jestli je to Ježíšek, to zázračné dítě, je tedy synem Ukřižovaného, který dospěl, trpěl za Piláta Pontského a podle svědectví našli jeho hrob prázdný? Je ten malý v jesličkách synem toho velkého na kříži? To jsou dětsky prosté, logické otázky.

Je pěkné, že jsme si namísto Ježíška nenechali vnutit Dědu Mráze; komunistický prezident Zápotocký řešil v roce 1952 ten shora naznačený rébus tvrzením, že Ježíšek vyrostl a stal se z něj Děda Mráz. Tady nešlo o selhání dospělé fantazie, ale logiky; Každé dítě chápe, že z hebrejského novorozence nikdy nevyroste hřmotný, růžolící muž s plnovousem, který jezdí na saních tažených soby. Takhle žádný člověk nestárne. A co teprve Bohočlověk! Uspokojivé též je, že se u nás nechytl Santa Klaus. Snad proto, že nemá každé Vánoce podporu sovětské pohádky Mrazík, berlu Mrazilku ani sympatickou Nastěnku na své straně.

Víme tedy, co nechceme. Ale co řekneme dětem? Mám dva týdny, abych přišel s přijatelnou variantou příběhu, který s sobě zahrnuje Betlém, Marii, Josefa a Ježíška a taky psaníčka za oknem a dárky pod stromem. Abych přišel s příběhem, z něhož děti jen tak nevyrostou. Tuším totiž, že tam je počátek českého skepticismu; jednou nutně prohlédneme tu báchorku o dítěti nadělujícím dárky. A omylem tím přestaneme věřit v Ježíška.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.