Ivan Hoffman: Babiš v Bruselu a diplomacie

31. leden 2018

Ve stínu volby prezidenta absolvoval Andrej Babiš v Davosu, Budapešti a Bruselu četná setkání s politickými partnery. Jak schopným bude vyjednavačem, to se teprve uvidí, nicméně je zřejmé, že ho zahraniční politika bude bavit.

Má pro ni důležité předpoklady. Umí řeči, disponuje sebevědomím úspěšného manažera, a když něčemu nerozumí, ví, koho se má zeptat. Díky džungli, ve které se stal miliardářem, ví všechno o lobbingu a o evropské politické smetánce, do které vstupuje jako český premiér, si určitě nedělá žádné iluze.

O diskusi, kterou Andrej Babiš vedl s předsedou Evropské komise, jsme se dozvěděli, že šlo o užitečnou výměnu názorů a že debata o reformě evropského azylového systému se protáhne. To jsou fráze, ze kterých není patrné, zda Juncker bere Babiše vážně, anebo zda rozhovor s ním pouze zdvořile vydržel.

I kdyby ale Andrej Babiš časem získal mezi evropskými státníky pověst příjemného partnera do debaty, není pravděpodobné, že Brusel, respektující především zájmy nejsilnějších členů unie, přihlédne k zájmům Česka.

Za diplomaticky zdvořilou demokratickou fasádou budou Němci, Francouzi a staré země unie obecně vždy v pokušení řešit problémy právem silnějšího a my vždy budeme patřit mezi slabé, kteří mají na výběr, zda se podřídí po dobrém, anebo po zlém.

Polský premiér Mateusz Morawiecki, slovenský premiér Robert Fico, maďarský premiér Viktor Orbán a český premiér Andrej Babiš na setkání Visegrádské čtyřky v Budapešti

Až bude nejhůř

Pokud za nás bude vyjednávat premiér, který se coby byznysmen snaží uzavřít výhodný obchod, bude to jistě výhodnější, než kdyby nás zastupoval naivní rétor, který v současné Evropské unii vidí ztělesnění ušlechtilých hodnot, jako je mírové soužití a soudružská spolupráce.

V zápase kdo s koho je praktické mít vyjednavače, kteří naši kůži neprodají lacino. Jak ale budou v důsledku migrační vlny a ekonomické globalizace problémy ve Francii, Německu a v bohatších zemích unie narůstat, poroste i averze Bruselu vůči zemím, které tyto problémy odmítají sdílet.

Je otázkou času, kdy dostaneme nůž na krk a budeme si muset vybrat, zda se podřídit a zůstat, anebo raději odejít, než se podřídit. Pro takové dilema ovšem Andrej Babiš ideálním vyjednavačem nebude.

Ivan Hoffman

Lídrem do nepohody nebývá obchodník, nýbrž charizmatický vizionář, za kterým jdou lidé, i když jim slibuje krev, pot a slzy. Nikoli „Bude líp“, nýbrž „Bude hůř“.

Že dnes nikoho takového v politice nevidíme, to je v pořádku. Objeví se v pravou chvíli, když bude nejhůř. Nyní si vystačíme s premiérem Babišem.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio