Jan Fingerland: Komu poslouží atentát na (palestinského) premiéra?

13. březen 2018

Když se palestinský premiér Hamdalláh před několika lety ujímal funkce, mluvilo se o „sebevražedné“ misi. Nikdo si ale nemyslel, že to bude možné chápat takto doslova.

Ramí Hamdalláh v úterý po desáté hodině překročil hranice mezi Izraelem a Gazou a krátce poté vybuchla pod jedním z vozů jeho kolony nálož. Byla prý umístěna dva metry pod vozovkou, atentát si tedy vyžádal relativně náročnou přípravu někoho, kdo má v Gaze dobré zázemí.

Exploze zranila sedm příslušníků ochranky, nikoho nezabila, snad s výjimkou důvěry mezi oběma hlavními palestinskými politickými silami. Hnutí Hamás, které Gazu ovládá, označilo za strůjce atentátu Izrael, a později se k takovému obvinění deklarativně přidalo i hnutí Fatáh. Izraelci prý chtějí narušit vnitropalestinské smíření nebo zpochybnit palestinskou schopnost zajistit bezpečnost a stabilitu.

Bratr proti bratru

Jednotliví příslušníci Fatáhu se ovšem vůbec netají přesvědčením, že za útokem je Hamás. Nebo přinejmenším mluví o nepřímé zodpovědnosti Hamásu coby té síly, která za bezpečnost palestinského premiéra zodpovídala po dobu jeho pobytu v Gaze. Tu totiž Hamás ovládá už od roku 2007, kdy z Gazy vyhnal ozbrojené příslušníky Fatáhu.

Nálož byla prý umístěna dva metry pod vozovkou, atentát si tedy vyžádal relativně náročnou přípravu

Proto také mluvčí Palestinské samosprávy, sídlící na Západním břehu, odmítá, aby vyšetřování incidentu vedl „ministr vnitra“ Gazy, který samozřejmě patří k Hamásu. Jemu prý důvěřovat nemohou.

Je verze, podle které Hamás zorganizoval atentát na palestinského premiéra ze Západního břehu, uvěřitelná? Organizací tak okatého atentátu by se Hamás příliš zatížil, leda by byl útok proveden takovým způsobem, že by nebylo možné Hamás obvinit zcela bez pochybností.

Důvodem by mohla být situace, do které se Hamás v poslední době dostal. Rozhovory o smíření s Fatáhem se dostaly do slepé uličky a viněn je za tento neúspěch právě Hamás. Je nejen pod tlakem ze Západního břehu, ale v poslední době i ze strany Egypta, s nímž potřebuje mít dobré vztahy.

Exploze zranila sedm příslušníků ochranky a nikoho nezabila

Takové usmíření by ale vyžadovalo, aby Hamás předal Palestinské samosprávě kontrolu nad finančními toky i bezpečností Gazy, pravděpodobně včetně zrušení svých vlastních ozbrojených jednotek, vydávaných za „policii“. Zachránit ho mohla nějaká dramatická událost, jako je třeba nevyjasněný atentát na palestinského premiéra.

Spekulace nekončí

Zrovna tak by ovšem mohl za atentátem stát někdo mimo Hamás, a nebo na jeho okraji, kdo by chtěl podkopat postavení vedení této organizace. Ať už proto, že by Hamás byl považován za pachatele takto extrémního kroku, a nebo přinejmenším že by jeho vedení utrpělo blamáž.

Jan Fingerland

Zcela vyloučeno není ani to, že útok provedl někdo zevnitř Fatahu, ať už jako skutečný atentát nebo jako falešnou záminku pro vyvinutí většího tlaku na Hamás. Napětí ale panuje nejen mezi Fatahem a Hamásem, ale i uvnitř Fatáhu samotného. Ten se také dostal do finančních problémů, na Abbáse tlačí některé arabské státy kvůli usmíření s Izraelem a Fatáh také odmítá vypsat volby.

V posledních dnech prosakovaly zprávy o zhoršujícím se zdravotním stavu předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse a o rozbíhajícím se boji o nástupnictví. Ramí Hamdalláh by jako dlouholetý premiér s dobrým mezinárodním renomé měl relativně slušnou šanci, i když nemá vlastní mocenskou základnu a dokonce není ani členem hnutí Fatah.

Jaké kalkulace případný pachatel měl, to zůstane předmětem spekulací. Za zmínku stojí, že ve stejném voze jako palestinský premiér seděl i šéf jeho tajné služby, který rovněž vyvázl bez zranění.

Spustit audio