Jan Jůn: Šokovaná Británie nastupuje po referendu složitou cestu ven z EU

24. červen 2016

O neuvěřitelné změně situace státu během 24 hodin si jistě budou Britové vyprávět ještě za dlouhých zimních večerů a možná s nostalgií.

Ještě ve čtvrtek ráno tvrdily průzkumy před referendem, že zastánci setrvání v Evropské unii zvítězí v poměru 52 ku 48, ale jak víme, skončilo to přesně opačně sedmnácti miliony voličů pro brexit a šestnácti pro unii za účasti 72 procent voličů.

Brexitáři nyní slaví odchod, podle vůdce UKIPu Farage z "umírající" unie s vidinou evropského superstátu a požadují účast ve vládě. I když vůdce Boris Johnson prohlásil, že není nutné hned invokovat článek 50 unijní smlouvy o odchodu.

Premiér Cameron ráno ohlásil, že respektuje vůli voličů a že před stranickou konferencí v říjnu hodlá rezignovat a informoval královnu.

Skotská zemská premiérka Sturgeonová v projevu poté, co Skotsko hlasovalo 62 procenty pro setrvání v unii potvrdila, že druhé referendum o odtržení od Británie je "vzhledem k podstatně změněné situaci nyní na stole" a v pondělí hodlá rozhodnutí nechat potvrdit zemským parlamentem.

Vedení severoirské strany Sinn Fein tvrdí, že po 55procentní podpoře provincie setrvání v unii je možné i referendum o připojení k Irské republice, zatímco ta se obává změny průchodnosti hranice se severem ostrova. Libra poklesla a s ní i finanční trhy, a to dokonce i jinde ve světě a analytici odhadují možný rozsah hospodářské krize a pádu prestiže země.

Poslanci labouristické strany prý podepisují žádost o sesazení vůdce strany Corbyna

Nevypočitatelné síly v pohybu

Jen díky rozhodnému projevu guvernéra Bank of England Carneyho, který potvrdil, že dal k dispozici bankám rezervu ve výši 250 miliard liber, se vývoj nevymkl kontrole. Situace není růžová ani v opoziční labouristické straně a poslanci prý podepisují žádost o sesazení vůdce strany Corbyna.

Obviňují jej ze zodpovědnosti za výsledek referenda kvůli jeho velmi vlažné kampani mezi voliči strany hlavně na východě Anglie, kde převažují a který celý, kromě města Newcastle, hlasoval drtivě pro brexit, prý ze strachu před imigranty z unie a referendum tak rozhodl.

Hlavním problémem premiéra je nyní stabilizace země a uklidnění paniky a jeho rozhodnutí přenechat jednání o odchodu nástupci (možná ministryni vnitra Mayové) už pomohlo, i když z Bruselu zní, že čekání není přípustné. Stejně pomohly náznaky, že bude nutné respektovat i vůli parlamentu a uklidnění urychlil zmíněný projev guvernéra Bank of England.

Kurz libry se po ranním pádu o deset procent o polovinu vrátil a podobně se zachoval i burzovní index. Libra sice koupí méně ve světě a ceny importu na pultech obchodů porostou, ale britští exportéři si polepší.

Kurz libry se po ranním pádu o deset procent o polovinu vrátil a podobně se zachoval i burzovní index

Co se ovšem týče mezinárodních bank a amerických či východoasijských investorů, pro které byla Británie předmostím do unie, a které dlouho hrozily, že se budou muset přestěhovat jinam, o nich je pro uklidnění před strašidlem nezaměstnanosti, poklesem cen nemovitostíi významu londýnské City, lépe zatím raději mlčet.

Brexit, pro který se spojila netolerantní pravice konzervativců s xenofóbním UKIPem a extrémní levicí labouristů, uvedl do pohybu nevypočítatelné síly a Britové dnes budou velmi neklidně usínat.

autor: jj
Spustit audio