Petr Hartman: Kuřárny, nebo ulice – to je, oč tu běží

14. březen 2018

Jdete-li po ulici a vidíte-li v dálce hlouček lidí, kterým se kouří od pusy, velmi pravděpodobně se blížíte k nějaké restauraci, hospodě, nebo baru.

V nedobrovolném vyhnanství tam lidé doplňují potřebnou dávku nikotinu. Chtějí-li zahnat abstinenční příznaky, musí si dopřát cigaretu venku. Tak praví příslušný zákon, který bývá zjednodušeně označován jako protikuřácký.

Možná, že někteří jedinci kvůli tomu postupně posouvají interval mezi jednotlivými cigaretami. Možná si tím o něco lépe chrání zdraví. Nakolik, to je po necelém roce fungování zákona předčasné tvrdit.

Naopak provozovatelé restaurací, hospod a barů si už mohli názorně ověřit, jak výrazně jim zákaz kouření ovlivnil tržby. Zvlášť na vesnicích se už naplno ukázalo, zda místní hospody sloužili především těm, kteří si k popíjení alkoholu dopřávali nikotin. Pokud tomu tak bylo a místo nich se neobjevili noví hosté, nedává absolutní zákaz kouření smysl. Maximálně vede k likvidaci hospod.

Je tudíž logické, že se objevil návrh na zmírnění zákona. Jeho případné prosazení by automaticky nevedlo k tomu, že by se ve všech restauracích, hospodách či barech objevily kuřárny. Naopak je velmi pravděpodobné, že by se řada majitelů do stavebních úprav nepustila, protože by to pro ně postrádalo ekonomický smysl.

Prostor pro kuřáky na jedné z předzahrádek v Pardubicích

Zápas o zachování přísného zákazu

Mohli by však na základě znalosti místních podmínek rozhodovat o kouření ve svém podniku sami. Byť škodí zdraví, jak si můžeme přečíst na krabičkách cigaret, existují v boji proti němu daleko účinnější metody, než je vykazování kuřáků na ulici. Ke kouření totiž nutně nepotřebujete hospodu, ale cigaretu.

K jejímu pořízení nemusíte v Česku vynaložit velkou námahu. Můžete si ji koupit prakticky všude, každý den a v jakoukoli dobu. K cigaretám se tak mohou dostat bez velkých problémů i děti.

Například v Itálii je koupíte pouze v trafikách, které mají omezenou provozní dobu, nebo v automatech. Ty vám je vydají jen po vložení příslušného průkazu. Takže k nim nemají přístup děti.

Petr Hartman

Zatímco o zachování zákazu kouření v restauracích, hospodách a barech se bude ve sněmovně svádět poměrně tuhý boj, o omezení dostupnosti tabákových výrobků se prakticky nediskutuje. Pro odpůrce nikotinu v parlamentu to asi není natolik atraktivní téma. Vášniví kuřáci si přístup k cigaretám omezovat pochopitelně nechtějí.

Veškerá pozornost se tak zaměří na zápas o zachování přísného zákazu kouření v restauracích, hospodách či barech. Vláda s navrženým zmírněním sice nesouhlasí, ale ve sněmovně může projít. V takovýchto případech totiž není důležitá stranická příslušnost, protože dělení na odpůrce a zastánce protikuřáckého zákona probíhá napříč jednotlivými stranami.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.