Thomas Kulidakis: Moderní terorismus v Londýně a liberální hodnoty

23. březen 2017

Útok u parlamentu v Londýně má na svědomí zcela jistě vyšinutý jedinec. Jen takový se sebere a jde zabíjet nevinné lidi do ulic. I pokud se nepotvrdí jeho napojení na nějakou teroristickou organizaci, je to terorista.

Ve smyslu snahy rozšířit hrůzu, podkopat důvěru v hodnoty a systém společnosti, rozeštvat a radikalizovat. A to se mu nesmí podařit. Proto vyjádření britské premiérky Theresy Mayové, která vyzvala k pokračování běžného života je na místě.

Je to výraz odvahy a rozvahy, nikoliv slabosti a hysterie. Ve vypjatých situacích je potřeba se řídit například slovy anglického dramatika Wiliama Shakespeara. Do úst římského císaře Julia Caesara vložil následující slova.

„Co mě ohrožuje, vždy se mi krčí v zádech. Postavím-li se tomu, je to rázem pryč.“ V jiné hře zase ostrovní bard volá po „balvanu, který má oddělit jeho srdce a jazyk“. Bylo by totiž jednoduché, kdyby se nejen britská premiérka, ale i další politici nechali strhnout k přehnaným reakcím. Pásli se na přirozené vlně lidské zloby, strachu a touze po pomstě. To by ale bylo nezodpovědné.

Terorismus nesmí být módou a volbou neúspěšných

V případě útoku v Londýně, který proběhl na rok přesně po útocích v Bruselu, došlo opět k zádrhelu v práci bezpečnostních složek

Smutnou pravdou totiž je, že jistému druhu moderního terorismu je těžké zabránit. Pokud si prostě jedinec s vražedným úmyslem vezme auto a nůž, čin vykoná.

Jediný způsob, jak snad takovému jednání zabránit, by byl úplný policejní stát. Který by sledoval všechno a všechny, v každém momentě našich životů. A to by rozhodně znamenalo vítězství teroristů snažících se narušit náš dosavadní náhled a fungování v systému lidských práv a osobních svobod.

V boji proti osamělým vlkům je nasnadě, že nejdůležitější je prevence. Boj proti radikalizaci, boj proti všem popíračům hodnot liberální společnosti. Ve které je normální svobodně debatovat, strany volně soutěží, ženy jsou rovné mužům a platí svoboda vyznání. A také je třeba dbát na začlenění všech složek společnosti.

Smutnou pravdou je, že jistému druhu moderního terorismu je těžké zabránit

Aby nedocházelo k propojení lidí frustrovaných neúspěchem v životě s ideologií, která je vražedná. Jakmile si svou nespokojenost a neschopnost odůvodní „vyšším dobrem“ nápravy systému zbraní, mohou mít snad ještě zvrhlý pocit, že vražděním konají „dobro“. Terorismus se zkrátka nesmí stát módou a volbou neúspěšných, jakkoliv vyšinutých.

Stejně tak je důležitá práce tajných služeb. Od počátku se objevují informace, že v případě útoku v Londýně, který proběhl na rok přesně po útocích v Bruselu, došlo opět k zádrhelu v práci bezpečnostních složek. Případ pustily ze zřetele mimo jiné kvůli nedostatku financí. To je argument pro pokračování posílené spolupráce spřátelených agentur, především v rámci Evropské unie a dalších západních spojenců.

autor: thk
Spustit audio