Potřebovala jsem radikální změnu, mám teď život ve vlastních rukou, říká Barbora Munzarová

8. říjen 2017

„Maminka kvůli tomu, že jsem se dostala na činohru na Divadelní fakultu Akademie múzických umění v Praze, ze školy odešla, abychom se tam nepotkávaly, přestože tam měla docenturu a byla kovaná paní profesorka herectví. Udělala to proto, aby mně uvolnila místo. Za to jsem jí byla velmi vděčná,“ říká divadelní, filmová a seriálová herečka Barbora Munzarová, nedělní host Osobnosti Plus a Barbory Tachecí.


Herečka Barbora Munzarová se narodila 28. prosince 1971 v Praze. Oba její rodiče jsou herci, její matkou je herečka Jana Hlaváčová a otcem herec Luděk Munzar. Po absolutoriu DAMU v roce 1995 začínala v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, odkud pak v roce 1999 přešla do Divadla na Vinohradech, angažmá ukončila v roce 2009. S prvním manželem, hercem Jiřím Dvořákem má dceru Annu (* 2002). V současnosti žije s hercem Martinem Trnavským. Na televizních obrazovkách účinkovala v seriálech Místo nahoře a Pojišťovna štěstí nebo v televizním filmu Vůně vanilky. Od roku 2008 hrála v seriálu Ordinace v růžové zahradě.


Cigarety mně nechutnají. V hereckém prostředí, ve kterém se pohybuji, jsem takový vyděděnec.Barbora Munzarová

„V prvním angažmá v Plzni jsem žádnou tíhu příjimení nepociťovala, tehdejší soubor mně ji nedal ani v malíčku pocítit. Brali mně takovou, jaká jsem, lidsky i profesně, a pomáhali mně. Tam jsem se postavila na vlastní nohy,“ vzpomíná na herecké začátky pod vedením současného ředitele Národiního divadla Jana Buriana.

„Když jsem přišla potom do Prahy, maminka mně nabídla, abych s ní hrála v nějaké komedii. Odmítla jsem to, protože jsem v začátcích nechtěla stát s paní Hlaváčovou na jevišti, abych neokoukávala manýry, které mně stejně nikdo neodpáře, stejně mám podobnou intonaci hlasu, stejné pohyby... Když jsem hrála v jednom představení kluka a měla knír, říkali: Munzar stojí na jevišti. A později, když jsme se potkaly s maminkou ve vinohradském angažmá, už jsem od toho byla svobodná,“ pokračuje ve vztahu ke své mamince na jevišti.

Proč tatínek odmítl vyznamenaní

Barbora Munzarová pochází z herecké rodiny, její maminkou je Jana Hlaváčová, tatínkem Luděk Munzar. „Mí rodiče si drží morální a etický postoj, toho si moc vážím, a hodlají si ho udržet po celý život. Tatínek odmítl také státní vyznamenání od prezidenta. Celoživotně se nechtěl ničím chlubit, něčím takovým se prezentovat, a tak i zastavil, aby se to dostalo do médií,“ vysvětluje herečka a odpovídá v zápětí na otázku moderátorky, proč vyznamenání Luděk Munzar odmítl. „Museli byste se zetat jeho, ale bylo to zřejmě především proto, že nechtěl převzít vyznamenání z rukou někoho, koho si neváží, řeknu-li to ve zkratce,“ dodává.

Potřebná změna

Herečka si prošla radikální životní změnou, implusem bylo pro ni bylo fyzické i psychické vyčerpání. „Opakovaně jsem se dostávala do hraničních situací, kdy už tělo nebo zdaví začalo vypovídat kvůli návalu práce. Byla jsem v té situace roky. Měla jsem úrazy a pocit celkového vysílení. Když jsem si uvědomila, že z toho musím vystoupit, viděla jsem v tom také své rodiče, kteří jeli na plno a došly jim baterky. Ne, že by teď maminka nemohla, ale už nic nechce, jen leží. Vycítila jsem, že by to vedlo k podobné situaci. A pro mě je důležitá a na prvním místě rodina, ne práce, tedy i s ohledem na ni. Ulevilo se mně, protože teď držím svůj život v rukou já, umím říct ne.“

Na čem Barbora Munzarová v současnosti v divadle pracuje? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí >>
autoři: bta , kte
Spustit audio