Josef Josten – Jdou po mně!

26. listopad 2015

Český exilový publicista, novinář a lidskoprávní aktivista Josef Josten (vlastním jménem Josef Stein) by mohl být ztělesněním známého pravidla: To, že jste paranoidní, ještě neznamená, že po vás nejdou.

Mnohé naznačuje, že především Antonín Novotný svého času tohoto urputného sběratele a šiřitele nezávislých informací upřímně nenáviděl, ale k fyzické likvidaci se nakonec českoslovenští agenti v Londýně navzdory prezidentově averzi přece jen neodhodlali.

Jostenův osud je typický pro jednu generaci, narozenou v letech před první světovou válkou. Mnozí z této generace byli nuceni opustit vlast hned dvakrát: v letech 1938 až 1939 a poté před či po únoru 1948.

Tito lidé, zvlášť pokud za války pobývali na Západě, se na poměry v těsně poválečném Československu dívali s jistou obezřetností. Většinou je také situace ve třetí republice dohnala k další emigraci, nejpozději po únorovém převratu.

Josten se vrátil do Československa vlastně jen na rok jako zaměstnanec ministerstva zahraničí, se zkušeností válečného novináře a spolupracovníka BBC a přispěvatele do exilového časopisu Čechoslovák.

Válečná zkušenost ho také jako novináře nejvíc poznamenala, protože před prvním exilem pracoval pouze poměrně krátce pro Lidové noviny.

Josten byl zvláštní povaha – podle všeho neústupný, typický solitér zvyklý pracovat na koleně a bez šéfů. Ve svém zaujetí pro věc se ale zároveň občas „sekl“, nebyl například důsledný v ověřování informací.

Je ovšem třeba dodat, že si zvolil mimořádně obtížnou cestu. Téměř po 40 let sám vedl malou londýnskou informační agenturu Free Czechoslovakia Information Service (FCI), vydával pravidelný bulletin Information Service of Free Czechoslovakia, později přejmenován na Features and News from Behind the Iron Curtain.

V tomto bulletinu i v česky vydávaném časopise Čechoslovák se snažil postihnout vše podstatné, co se ve staré vlasti pod komunistickou vládou dělo. Informace měly sloužit nejenom exulantům, ale nejspíš také oficiálním západním úřadům a tajným službám.

Tyto tiskoviny jsou dnes hlavně informačním zdrojem pro historiky, ale literárně jsou dodnes překvapivě nejživější pasáže z Jostenovy knihy Československo žaluje, ve kterém vylíčil mimo jiné oba své útěky na Západ.

Tyto pasáže dokazují, že Josten novinářský a literární talent do značné míry obětoval svému poslání – bojovat s komunismem. A to nebylo málo.

Portréty o Josefu Jostenovi si kdykoli poslechněte nahoře v článku nebo v našem audioarchivu.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.