Vyvarujte se zkratkovitého jednání a vystěhovávání Romů, žádá Čunka aktivista Vishwanathan

26. březen 2015

Jiří Čunek chce z bytů vyhnat neplatiče, a ty zvláště nepřizpůsobivé se prý pokusí dostat klidně i z města.

Jakou romskou strategii má vsetínský starosta připravenou? Dá se nějak zastavit růst ghett v České republice?

„Vystěhování je řešením jen v některých případech,“ uvedl v pořadu Pro a proti senátor za KDU-ČSL a starosta Vsetína Jiří Čunek.

Každý neplatič je jiný, bude tedy třeba přistupovat ke každému jinak, dodal.

„Může se stát, že někdo neplatí jen jeden měsíc, ale pak jsou lidé, kteří neplatí trvale a pravidelně, a takoví na byt nemají pochopitelně nárok,“ tvrdí politik.

Čunek jako nepřizpůsobivého definuje toho, kdo neplní základní požadavky společnosti: buď nedodržuje zákon, smlouvy ke kterým se zavázal, nebo občanský zákoník tím, že narušuje svým chováním soužití ve svém okolí a podobně.

„Obecně v České republice je nejvíce nepřizpůsobivých obyvatel mezi Romy, a proto jim musíme věnovat zvýšenou pozornost,“ vyjádřil své přesvědčení starosta.

Snahu komunikovat s Romy dlouhodobě radnice má, tvrdí Čunek. „V roce 1999 město za své peníze zřídilo několik neziskových organizací, jejichž lidé s Romy komunikovali, a snažili pomoci Romům zapojit se do normálního života. Některým se to podařilo, mnohým ale ne.“

A právě pro ty funguje starostova varianta: vystěhování do buněk za město.


Čunek: „Ty, kteří už neměli nárok na žádné bydlení, jsme mohli na základě soudního příkazu vystěhovat na ulici a čekat co se stane, ale místo toho jsme pro ně za městem postavili buňky, z těch byty, a dali jim tak náhradní bydlení. A oni ho v zásadě udržují dobře.“

Aktivista, pedagog a sociální pracovník indického původu Kumar Vishwanathan je přesvědčen, že jediné řešení je v komunikaci se všemi, kterých se problémy týkají.


Vishwanathan: „V Ostravě jsou lokality, kde díky tomu, že spolu komunikují investor, Romové, nevládní organizace a samospráva, cena nemovitosti v tomto takzvaném ghettu je nyní o 300 % větší, kriminalita je 40 % pod průměrem Ostravy, a je to dnes nejbezpečnější část města.“

„Podívejte se na starostku Obrnic: svolávala rodiny Romů, s nimi komunikuje a řeší problémy jako bydlení a zaměstnanost,“ chválil aktivista.

Podle něj většina problémů, které Romové mají je dána tím, že vedení města samo tvoří tyto problémy, nebo jen přihlíží a zanedbává potřeby těchto lidí, a upřednostňuje potřeby jiných. „A pak se diví, že vznikl problém.“

Jednu z hlavních příčin romských nesnází, zadlužování, považuje sociální pracovník za samostatný problém, u kterého je potřeba odhalit, proč vzniká.

„Když ale nastane dluh, nesmí to končit tím, že budou lidé vystěhováni ven na ulici nebo mimo města,“ naléhá aktivista.

Svůj konkrétní apel směřoval přímo starostovi Čunkovi.

„Pan Čunek je moudrý člověk a prosím, aby se vyvaroval zkratkovitého jednání proti Romům, podle kterého Romové patří za jakýkoli prohřešek nebo selhání vystěhovat za město,“ žádal Kumar Vishwanathan.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio