Zastavme běsnění bohatých finančníků, žádá senátor Veleba

8. únor 2016

Má větší váhu ochrana půdy před spekulanty, nebo vlastnická práva majitelů? Přesně tato otázka se přetřásá v souvislosti s návrhem Agrární komory na to, aby měli nájemci hospodařící na zemědělské půdě přednostní právo k jejímu nákupu.

O záměru diskutoval sněmovní zemědělský výbor, a podporuje ho přinejmenším hnutí ANO. Odpůrci ale tvrdí, že by to byl návrat do 50. let, kdy museli rolníci odevzdat svoje pozemky do družstev. Majitelé půdy by se podle nich stali vazaly nájemců.

„Tento nápad Agrární komory naprosto odmítáme,“ uvedla v pořadu Pro a proti senátorka Veronika Vrecionová (ODS).

Podle ní i listina základních lidských prav a svobod jednoznačně mluví o ochraně soukromého vlastnictví. „A my si myslíme, že toto by byl zásah do těchto práv.“

„Chápu, že je třeba chránit zemědělskou půdu, a rozumím té motivaci ochraňovat zemědělskou půdu před spekulanty, ale na to jsou jiné nástroje, a tento je zcela nevhodný,“ tvrdí politička.

V současné době drtivá většina velkých zemědělských podniků hospodaří na 90 % pronajaté půdy, jak říká zpráva z minulého roku. „Máme tu i malé soukromé zemědělce, sedláky, rodinné farmy, kteří hospodaří zhruba na 25 % půdy, a pronajatá z toho je 40% část,“ dodala Vrecionová.

Komu by takový návrh nahrával? táže se senátorka. „Pouze těm velkým, kteří z 90 % mají půdu pronajatou, jsou to ty silné a velké zemědělské firmy. Došlo by tak k naprostému znevýhodnění těchto malých subjektů."

Politička vysvětlila, že uvedla, že zahraniční spekulanti mají zájem hlavně o velké a sjednocené lány. „Nebudou kupovat od malých jednotlivců, je to velice komplikované."


Vrecionová: „ Vadí nám samotná podstata zákona, že zde zasahujeme, a říkáme vlastníkovi půdy, komu ji musí prodat.“

Senátor a předseda SPO Jan Veleba má názor přesně opačný, protože jde především o národní zájem.


Veleba: „Principem návrhu tohoto zákona je učinit přítrž kapitálovému běsnění bohatých finančníků.“

„Půdu skupují opravdu spekulanti, finanční skupiny, které nemají se zemědělstvím nic společného, a je to třeba zastavit,“ vyzval politik.

Veleba nesouhlasí, že velké podniky hospodaří většinou na pronajaté půdě. „Čísla jsou trochu jiná: velké podniky nemají jen 10% své půdy, to bylo před 20 lety. Zemědělství se relativně daří, a prostředky se věnují na nákup půdy, takže ta čísla budou podstatně jiná,“ trvá na svém Veleba.

Ten vylíčil svou osobní zkušenost. „Každý z nás majitelů půdy dostává bez ohledu na to, kde půdu má, desítky nabídek různých firem z České republiky.“

Senátor je přesvědčen, že jde ve většině o tzv. bílé koně zahraničních finančních skupin.

„A ty nechtějí jen velké širé lány od velkých podniků, ale vyzobávají půdu, a kdo jim jí prodá, tak ji okamžitě kupují, a platí cash,“ zdůraznil nutnost přijetí normy Jan Veleba.

autoři: tpa , oci
Spustit audio