Antonín Kalina – muž, který v Buchenwaldu zachránil 1300 dětí

24. září 2015

Pamětní desku má od středy na budově bývalé školy v židovské čtvrti v Třebíči Antonín Kalina. Muž, který je v Česku zapomenutý, ale ve světě, hlavně ve Spojených státech, uctívaný.

Antonín Kalina zachránil v koncentračním táboře Buchenwald zhruba 1300 převážně židovských dětí.

„V roce 1944 na podzim byla vybombardována centrální kartotéka, což mu pomohlo k tomu, aby mrtvé vězně měnil za živé. To byla jedna část jeho záchranné akce. Ta hlavní část spočívala v tom, že koncem roku 1944, v době pochodu smrti, přijížděla spousta transportů do Buchenwaldu z Osvětimi a dalších vyhlazovacích táborů. On si uvědomil, že mezi lidmi je hodně dětí, tak si v podzemní ilegální táborové organizaci vylobboval to, že vytvoří něco jako dětský blok, Kinderblock 66,“ popisuje novinář Stanislav Motl.

Proč je Kalina zapomenutým hrdinou? Publicista si myslí, že to souvisí s naší národní povahou, kdy se říká, že doma není nikdo prorokem.

A Motl navíc vidí rozdíl mezi Kalinou, Oskarem Schindlerem a Nicolasem Wintonem.

Logo

„Antonín Kalina tyto záchranné akce dělal v situaci, kdy mu šlo skutečně o život. On navíc, jak jsem zjistil při psaní knihy Děti Antonína Kaliny, měl napsané od brněnského gestapa Návrat nežádoucí. Tím, že to je Čech, a tím, že není ze zahraničí, tak se o něm tak moc nemluví. Je to trošku součást naší národní povahy,“ tvrdí novinář.

Jak prozrazuje, stále o Kalinovi nachází nové unikátní informace.

Antonín Kalina získal v roce 2012 v Izraeli ocenění in memoriam Spravedlivý mezi národy a v roce 2014 státní Medaili Za zásluhy o stát.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio