Jaro se vrací. Sledujte ho online

2. březen 2015

Na oficiální začátek jara si sice musíme ještě pár týdnů počkat. Už teď ale můžeme v přírodě vidět jeho první náznaky. Třeba vracející se stěhovavé ptáky.

Jejich návrat je možné sledovat online díky celoevropskému projektu Jaro ožívá, neboli Spring alive, který včera odstartoval. Jeho cílem je zaujmout hlavně děti a přivést je k tématu ochrany ptactva a dalších živočichů.

„Děti sledují přílet vybraných druhů a svá data zadávají na webové stránky projektu Jaro ožívá. A tam se potom znázorňuje i mapička, kde můžou sledovat přílet ptáků a příchod jara do Evropy,“ přibližuje projekt jeho koordinátorka Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické.

Projekt je určen pro děti a můžou se do něj zapojit samostatné děti, školní kolektivy nebo třeba rodiny s dětmi, upřesňuje koordinátorka. Na webových stránkách je také možné si přepnout na jiné země a sledovat migraci ptáků po celém světě.

Pro sledování je vybráno 5 druhů ptáků – čáp, kukačka, vlaštovka, rorýs a vlha. Ptáci jsou podle Gabriely Dobruské vybráni tak, aby byli pro děti snadno pozorovatelní a zajímaví a včera už bylo zaznamenáno 8 pozorování.

Letos je jako součást projektu vyhlášena soutěž Ptačí zahrady a balkony, která má přispět k ochraně ptáků ve městech. „Stačí k tomu úplně maličko. Vyvěsit budku, vysadit nový keř, který poskytne ptákům bobule. Spoustu podrobností najdete na webových stránkách České ornitologické společnosti,“ uzavírá koordinátorka projektu.

autoři: rkr , Jana Tupá
Spustit audio