Vláda chce pomoci týraným ženám. Měla by vzniknout síť azylových domů

30. prosinec 2014

Nový akční plán Výboru pro prevenci domácího násilí by měl v Česku změnit neveselý fakt, že každá třetí žena u nás se setkala s domácím násilím. Předsedkyně výboru Jindřiška Kropáčková chce vytvořit celorepublikovou síť specializovaných center. Chce tak týraným ženám poskytnout azyl. Zároveň chce lepší péči zdravotníků.

Každá třetí žena v České republice má zkušenost s některou z forem domácího násilí. Vyplývá to z nedávné zprávy Agentury EU pro základní lidská práva. Alarmující čísla ukazují, že se s tímto problémem stále nedaří dostatečně bojovat. I proto vzniká nová vládní strategie, která by to měla pomoci změnit.

Podle předsedkyně Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách Jindřišky Krpálkové je prioritou nového tříletého Akčního plánu to, aby vznikla síť specializovaných institucí, kam by se ženy s dětmi mohly uchýlit poté, co utekly z domova, kde zažily domácí násilí.

„Fatálně tu chybí azylové domy pro ženy, které se staly obětí domácího násilí a prchají z domácností, kde jsou ohrožené ony i jejich děti,“ myslí si Krpálková.

Zároveň doplňuje, že tento plán požaduje, aby resort zdravotnictví měl koncepci jak přistupovat k rodinám, které byly domácím násilím zasaženy. Výbor bude pracovat na tom, aby zdravotníci dokázali při ošetření rozpoznat, že závažnější zranění pochází právě z domácího násilí. „Určitě se to všichni nenaučíme za deset minut, ale je potřeba s tím začít,“ odpovídá na otázku, jak si představuje školení tisíce lékařů po celé republice.

Přesto, že výbor má schválený rozpočet jen na příští rok, Krpálková doufá, že projekt nezůstane jen na papíře. Finance by mělo vyčlenit ministerstvo práce a sociálních věcí. Azylový dům není levná záležitost, přiznává Krpálková: „Azylový dům pro ženy s dětmi, kde by bylo ubytováno 15 dospělých osob, by stál zhruba šest až sedm milionů korun na rok.“

Zároveň chce výbor pod vedením Krpálkové nastolit celospolečenskou debatu a dialog s politiky. „V tom je největší problém. My potřebujeme, aby se celá naše společnost touto problematikou zaujala,“ uzavírá Jindřiška Krpálková.

autoři: Vojtěch Soudný , bum
Spustit audio