Stane se po reformě nejvyššího soudu z Polska policejní stát?

20. červenec 2017

Polský prezident Andrzej Duda nečekaně pohrozil, že bude vetovat projednávaný zákon o nejvyšším soudu, pokud se kontroverzní soudní reforma nezmění. Ta podle opozice podřídí dosud nezávislou justici vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS), s níž je Duda nerozlučně spjat.

Podle komentáře v polské mutaci týdeníku Newsweek jde ale o shnilý kompromis, neslučitelný s ústavním principem dělby moci. „Prezident se tímto gestem jen pokusil dokázat, že je nezávislý na vládní straně, jinak ale její neústavní kroky podporuje,“ píše polský Newsweek.

„Ve skutečnosti ale netušíme, co hodlá hlava státu se zákonem o nejvyšším soudu provést. Duda ale rozhodně nepřevzal iniciativu, protože poslanci strany Právo a spravedlnost i po prezidentově prohlášení návrh kontroverzního zákona v prvním čtení schválili a pokračují v jeho projednávání,“ shrnuje napjatou debatu magazín.

Policejní stát?

Rozprava by se měla završit ve čtvrtek, protože potom končí i zasedání parlamentu před letními prázdninami. „Strana sází na to, že během letních veder se lidé o politiku zajímat nebudou,“ píše komentátorka Newsweeku Renata Grochalová.

„Stále mám pocit, že mezi Právem a spravedlností a jejími oponenty existuje něco jako civilizační rozdíl. Když soudci nejvyššího soudu a soudní rady zcela věcně uváděli, co všechno strana Jarosława Kaczyńského rozbije, z opačné strany zaznívala jen demagogie,“ píše komentátorka v Newsweeku.

Pokud prezident změny nakonec podepíše, uzavře se dvouletá etapa, během níž se vládní strana systematicky snažila podvázat moc soudů v Polsku. „Jak nedávno řekl profesor Karol Modzelewski, výsledkem bude policejní stát. Prezident, který je povinen chránit ústavu, by svým vetem mohl způsobit opravdovou změnu. Místo toho se ale snaží nápady vládní strany pouze rozředit a zmírnit, jinak ale uvažuje ve shodě s ní,“ píše polský Newsweek.

Nekompatibilní reforma

Polský prezident Andrzej Duda

Také Evropská komise se zabývá situací v Polsku, kde vládní strana Právo a spravedlnost hodlá podřídit nejvyšší soud ministerstvu spravedlnosti. Soudní reforma podle Bruselu ani Berlína není kompatibilní s principy Evropské unie. Polská vláda však nemíní ustoupit ani o krok, což mnohé komentátory zneklidňuje. V polských médiích však zaznívá kritika i na adresu demonstrantů, kteří soudní reformu odmítají.

K zvlášť nechutným výjevům došlo v polském Sejmu v noci na středu, kdy podle listu Gazeta Wyborcza rozzuřený Jarosław Kaczyński obvinil opozici, že to ona zavraždila jeho bratra Lecha, bývalého prezidenta. Ten zahynul během smolenské letecké katastrofy v dubnu 2010 se všemi lidmi na palubě. „I když podle vyšetřovatelů právě on vydal rozkaz k neopatrnému přistávání v mlze, národně-konzervativní strana jeho bratra dnes vidí za neštěstím spiknutí Ruska a polských liberálních elit,“ píše Gazeta Wyborcza.

Podle rakouského deníku Der Standard polská vláda nechápe základní principy demokracie. „V normálním demokratickém státě není opozice považována za nutné zlo, ale za potřebný korektiv vládních kroků. Kritická média či umělci nepodrývají společnost, právě naopak, vytvářejí debatu a ovzduší, jež přispívají ke stabilitě,“ píše deník.

Nezávislé soudnictví podle něj nepředstavuje pro kabinet překážku. Stará se naopak o to, aby jednotlivé kroky měly právní legitimitu. „Polské vedení je však přiotráveno mocí a podobné úvahy jsou nad jeho síly. Je na občanech, aby v této debatě trpělivě pokračovali,“ zdůrazňuje Der Standard. Rychlé řešení ale není v dohlednu – maďarská vláda Viktora Orbána se postarala, aby ostatní členské země Unie nemohly postupovat proti Varšavě jednomyslně.

Lid = jen 19 % voličů

Jaroslaw Kaczynski

Deník připomíná, že Kaczyňského stranu Právo a spravedlnost volilo více než 37 % voličů při ani ne 51% účasti. Stranu tudíž reálně podpořilo „jen“ 19 % oprávněných polských voličů, což rozhodně není „lid“, jímž se konzervativci zaštiťují. Dobrou zprávou podle listu Der Standard je, že Polsko má velmi silnou občanskou společnost, která je vůči mocenským choutkám PiS výrazně skeptická. Lehké to ale nebude. Polská opozice i země Evropské unie musejí pečlivě sledovat, zda polský kabinet nepřekročí pomyslnou kritickou mez, dělící ho od nedemokratického jednání.

Polský katolický týdeník Gość Niedzielny v komentáři konstatuje, že protivládní protesty odhalily slabost opozice. Demonstrace, kterých se v neděli zúčastnily tisíce lidí, organizoval veterán hnutí Solidarita Władysław Frasyniuk, ale jeho akce nemá na to, aby cokoli změnila.

„Ve srovnání s každoročními nacionalistickými Pochody nezávislosti či provládními akcemi na podporu konzervativní televizní stanice Trwam byly nedělní akce zanedbatelné. A organizátoři i zbytek levicové polské elity si to dobře uvědomují. Vědí, že nynějšími akcemi především demonstrují svou slabost, nikoli mohutný hlas společenského odporu,“ píše Gość Niedzielny.

Nic jiného však opozice nabídnout nedokáže. Nemá žádný pozitivní program. Jediná idea, se kterou před lidi předstupují, je svržení strany Právo a spravedlnost. „Jsou v beznadějné situaci,“ píše polský týdeník. Policie odhadla, že demonstrovaly čtyři tisíce lidí, ale i kdyby jich bylo sedm tisíc, pořád je to málo. Navíc dav představoval konglomerát nejrůznějších sil, včetně postkomunistů, zelených a dalších frakcí.

Nejhorlivější skupinu mezi demonstranty představují podle týdeníku čtenáři listu Gazeta Wyborcza. Rozhodně tedy neplatí, že by se Polákům nelíbilo to, co se nelíbí demonstrantům. „A snaha vyhnat do ulic milion frustrovaných voličů, naštvaných na Právo a spravedlnost, společnosti nijak neprospěje. Zatím se jich ale podařilo vyhnat jen pár tisícovek,“ uzavírá Gość Niedzielny.

autor: rma
Spustit audio