Čeká nás dalších šest let boje, ale nevzdáme to, vzkazují Pussy Riot

22. březen 2018

K protestům proti znovuzvolení prezidenta Vladimira Putina se připojila dnes už světově známá ruská punková skupina Pussy Riot. A vydala nové hudební video.

Hiphopová skladba s příznačným názvem Volby je plná vzdoru. „Čeká nás dalších šest let boje, ale my to nevzdáme,“ cituje z rázných textů portál amerického týdeníku Newsweek.

Hudebnice se rovněž vyjádřily na Facebooku, kde komentovaly průběh a výsledky nedělních voleb, ve kterých Putin drtivě zvítězil. Nezapomněly ale ani na opozičního předáka Alexeje Navalného, jemuž úřady kandidaturu na post hlavy státu znemožnily.

Muzikantky informovaly o osudu Navalného bratra Olega, který si momentálně odpykává tři a půl roku za mřížemi za údajnou zpronevěru. A to i navzdory verdiktu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který shledal případ politicky vykonstruovaný.

„Nenechte se mýlit. Tohle nejsou volby. Falšování, vyloučení politických oponentů a média řízená Kremlem nedávají nikomu kromě Putina žádnou šanci,“ prohlašují členky skupiny Pussy Riot. A poté, co zrekapitulovaly období od Putinova nástupu do čela Ruska v roce 2000, se ptají: „Co nám jeho osmnáctiletá vláda dosud přinesla?“

Odpověď podle kapely nezní vůbec pozitivně. „Mučení, vraždy politických aktivistů a novinářů, vykonstruovaná trestní řízení, korupcí prolezlý státní aparát… My se podvést nenecháme,“ prohlašuje formace.

Bohorodičko, vyžeň Putina

Tříminutové hudební video je poslední z řady protestních akcí zaměřených proti ruskému prezidentovi a jeho režimu. Skupina, jejíž členky často vystupují v pestrobarevných kuklách a v proměnlivé sestavě, vzbudila doma i v zahraničí velkou pozornost. Zejména poté, co mladé ženy v únoru roku 2012 vtrhly do nejuctívanějšího moskevského svatostánku, Katedrály Krista Spasitele.

Punkerky tam předvedly song „Bohorodičko, vyžeň Putina“ kritizující prezidenta a zostuzující patriarchu Kirilla a celou pravoslavnou církev. Produkce ale tehdy netrvala dlouho. Členky kapely Maria Aljochinová, Jekatěrina Samucevičová a Naděžda Tolokonnikovová byly zatčeny a obviněny z „chuligánství motivovaného náboženskou nenávistí“.

Trio bylo ve vazbě až do července 2012 a poté odsouzeno k téměř dvěma rokům věznění v „kolonii všeobecného režimu“. Což je nápravné zařízení, kam se v Rusku posílají poprvé odsouzení vězni a pachatelé méně závažných trestných činů.

Demonstrace proti Trumpovi

Zatímco v Rusku se kontroverzní performance Pussy Riot dočkala odsouzení politiků, ale i mnoha ruských občanů, zvláště pak těch věřících, ve světě se punkové hudebnice staly celebritami. A mezinárodní společenství, včetně řady známých umělců, také naléhalo, aby byly mladé ženy zproštěny viny.

Nestalo se. Podle amerického týdeníku i kvůli velmi tvrdému postoji Vladimira Putina. Prezident totiž rozsudek trestu odnětí svobody veřejně podpořil. A mladé ženy měly putovat za mříže. Zatímco Samučevová si od soudu odnesla podmíněný trest, Aljochinová a Tolokonnikovová do káznice skutečně zamířily.

Maria Aljochinová byla loni v srpnu zatčena znovu. To když v Jakutsku protestovala proti uvěznění ukrajinského filmaře Olega Sencova, který si v tamní věznici odpykává dvacetiletý trest za údajný terorismus. Pussy Riot však ve svých provokativních akcích nadále pokračují. V New Yorku se vloni v říjnu hudební aktivistky připojily k demonstracím proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a svou účast doprovodily několika písněmi.

Vystoupily i na moskevském Rudém náměstí a v roce 2014 na zimních olympijských hrách v Soči. Tam ale proti nim zasáhli členové prorežimních a nacionalistických kozáckých milic, připomíná Newsweek.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.